KONAČNA BITKA ZA EURO

Podaci koji tjeraju strah u kosti Portugalu uoči finala

09.07.2016 u 15:45

Bionic
Reading

U velikom nedjeljnom finalu Francuska i Portugal će odlučiti o novom europskom nogometnom prvaku, a osim općeg dojma i činjenice da su domaćini Francuze u ulogu velikih favorita stavlja i povijest međusobnih ogleda

Nogometne reprezentacije Portugala i Francuske igrale su 24 međusobna susreta, Francuzi su pobijedili 18 puta, Portugalci pet, a samo je jedna utakmica je završila bez pobjednika

Međutim, samo su tri puta igrali službene utakmice, a sve tri su dobili Francuzi i to sve tri u polufinalu.

Prvi službeni susret između ove dvije reprezentacije odigrao se 1984. u Marseilleu u polufinalu EP-a kojeg su Francuzi organizirali. 'Tricolori' su slavili 3-2 nakon produžetaka uz dva gola Jeana-Francoisa Domerguea, a jedan pogodak postigao je Michel Platini. Za Portugal je dvostruki strijelac bio Jordao.


Novi ogled bio je u polufinalu EP-a 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. U susretu igranom u Bruxellesu Francuska je slavila 2-1, ali ponovo nakon produžetaka. Zinedine Zidane i Thierry Henry zabili su za Francusku, a Nuno Gomes za Portugal.

Francuska je dobila Portugal i u polufinalu SP-a 2006. u Njemačkoj. U susretu igranom u Munchenu 'Tricolori' su pobijedili golom Zidanea u 33. minuti.

Zidane je briljirao i pogotkom odlučio posljednju službenu utakmicu Francuza i Portugalaca