kvalifikacije za vikend

Počinje nova era Davis Cupa: Pravila promijenjena, kritika pregršt, a Hrvatska čeka...

30.01.2019 u 09:21

Bionic
Reading

Ovog vikenda na rasporedu su kvalifikacijski dvoboji za finalni turnir Davis Cupa koji se igra u studenom i na kojem već čeka branitelj naslova, hrvatska reprezentacija. Pravila su izmijenjena, a kritika već ima...

Gerard Pique i njegova investicijska grupacija Kosmos preuzela je na sebe organizaciju Davis Cupa i već ove godine u potpunosti promijenila pravila i format natjecanja.

  • +15
Hrvatska je osvojila Davis Cup drugi put u povijesti! Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

O tituli pobjednika odlučivat će jednotjedni turnir od 18. do 24. studenog u Madridu na tvrdoj podlozi, a tamo već čeka Hrvatska kao branitelj naslova, kao i finalist prošlog izdanja Francuska te polufinalisti Španjolska i SAD. S pozivnicom će nastupiti Argentina i Velika Britanija.

Ostalo je još 12 slobodnih mjesta na završnici, a za njih će se reprezentacije boriti ovog vikenda. Nema više mečeva na tri dobivena seta, već će se igrati na dva i to kroz samo dva dana, u petak i subotu, kako bi se igrači mogli oporaviti i na vrijeme otputovati na ATP turnir kojeg su odabrali sljedeći tjedan.

Od zanimljivih kvalifikacijskih mečeva izdvajamo gostovanje Džumhurove i Bašićeve Bosne i Hercegovine koja igra kod Australije, a baš uoči tog dvoboja žestoke je kritike Piqueu i njegovim suradnicima uputio Lleyton Hewitt.

'Nije mi normalno da nogometna organizacija vodi tenis. To je kao da ja vodim nogometnu Ligu prvaka. Igrati cijeli turnir na jednom mjestu mi se čini smiješnim, ne vjerujem da će uopće doći najbolji igrači,' kaže bivši prvi tenisač svijeta i izbornik Australije.

Srbija će bez Novaka Đokovića pokušati izboriti kvalifikaciju na završni turnir u Uzbekistanu, a zanimljiv dvoboj bit će onaj između Švicarske bez Rogera Federera i mlade opasne Rusije, kao i obračun Brazila s uvijek neugodnom Belgijom.

U Madridu na završnom turniru 18 reprezentacija će biti raspoređeno u šest grupa po tri. Pobjednici skupina će ići dalje u četvrtfinale, kao i dvije najbolje drugoplasirane ekipe. Neće se igrati na tri dobivena meča, već samo na dva...