31. SEZONA

Počinje HT Prva liga! Dinamo glavni favorit za titulu prvaka, prijeti mu Osijek, tu je i Hajduk, a bit će velika gužva u borbi za ostanak

16.07.2021 u 06:43

Bionic
Reading

Počinje 31. sezona Hrvatski Telekom Prve lige koja bi mogla biti jedna od najuzbudljivijih u povijesti bilo da je riječ o utrci za naslov i mjestima koja vode u Europi, bilo da je riječ o borbi za ostanak u prvoligaškom društvu

Najvažnije je da ćemo poslije devet mjeseci opet vidjeti gledatelje na tribinama. Navijački huk je nedostajao, ali pitanje je u kolikom broju će navijači pohoditi utakmice svojih klubova zbog epidemioloških mjera odnosno što na stadione mogu samo oni koji imaju EU digitalnu COVID potvrdu, PCR ili brzi antigenski test.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

No bacimo se mi bolje na nogomet. HT Prva liga odavno je posložena, klubovi su u pravilu financijski stabilni, travnjaci na visokoj razini, a jedino su rak rana našeg nogometa - stadioni.

Što se tiče kvalitete ona nikada nije bila sporna, a pohvalno je da Dinamo više nije toliko dominantan. Ne, 'Modri' nisu pali, nego pojedini klubovi dodatno ulažu u kadar i uvjete te su tako dodatno rasli i približili se na prvi pogled nedodirljivom hrvatskom prvaku...

Oni najbolje bore se za titulu koja donosi i kvalifikacije za Ligu prvaka, a drugo i treće mjesto vodi u pretkola Konferencijske lige. U novo Uefino natjecanje odlazi i pobjednik Kupa, a iz elitnog razreda ispada zadnja momčad.

U trenucima pisanja ovog teksta vrijednost svih igrača bila je prema transfermarktu procijenjena na 290,6 milijuna eura, a gotovo pola se odnosi na Dinamove zvijezde (137,5 milijuna eura). Slijede Osijek (33 milijuna) i Hajduk (32 milijuna). No te brojke se lako mogu promijeniti, jer prijelazni rok u Hrvatskoj završava 31. kolovoza pa je realno da pokoji 'kapitalac' ode.

Inače, u hrvatskim klubovima je gotovo 38 posto stranaca, a na popisu ih ima najviše Lokomotiva (26) koja ima i najveću gužvu u svlačionici (55 igrača). Dinamo je u obje kategorije na drugom mjestu, 41 igrač od toga 16 iz inozemstva.

Prosjek godina je 24,4, najmlađi kadar, prema dostupnim podacima, ima Hrvatski drgaovoljac (23,3), a najiskusniji je onaj od igrača Osijeka (27,2) .

Prognoza prvenstva

1. Dinamo

Dinamo je i dalje najjači. To nije uopće sporno i 'Modri' mogu samo korak unatrag ukoliko se dogodi velika rasprodaja najvećih zvijezda (Livaković, Oršić, Petković, Ivanušec, Ademi...). Najvjerojatnije će netko otići, ali ne svi, a tu su i druge snage u svlačionici (Kastrati, Gavranović, Čop, Majer, Jakić, Lauritsen, Theophile-Catherine...) tako da trener Damir Krznar ima slatke brige. Zbog europskih obveza Dinamo je ranije od svih počeo sa službenim utakmicama pa je i to dodatna prednost. Klub je posložen na svim razinama i Dinamo je jedini pravi kandidat za naslov, a od značajnijih dolazaka spomenimo Mišića i Čopa dok su svi ključni igrači zasad u Maksimirskoj 128, ali njihov ostanak ovisit će o nemoralnim ponudama koje svakog prijelaznog roka kucaju na vrata.

  • +25
Dinamo - Valur, 1. pretkolo Lige prvaka, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

2. Osijek

Osijek ima odličnog trenera (Nenad Bjelica), sjajnu atmosferu, punom parom gradi se i novi stadion, vrlo dobre igrače te potporu navijačkog puka koji očekuje od ovog kluba dodatni iskorak, a pošto su prošle sezone bili drugi zna se što to znači. S Dinamom se mogu pohrvati, a da misle ozbiljno govori i da su za 2,5 milijuna eura otkupili ugovor prvog strijelca Miereza što je najveća isplaćena odšteta u povijesti kluba. Tu su još i kapetan Škorić, Lopa, Santini, Kleinheisler, Bočkaj... Družina je ostala na okupu, zapravo jača je nego prošlo prvenstvo i optimizam u Gradskom vrtu je narastao do neba. Najjače pojačanje je zapravo što je Mierez ostao član Osijeka, a vrijedno je spomenuti i dolazak Nejašmića iz Hajduka. Značajnijih transfera u suprotnom smjeru nema...

3. Hajduk

Hajduk svake godine u sezonu ulazi s velikim očekivanjima pa tako i sada, ali zato je razočaranje iz prvenstva u prvenstvo sve veće. Je li došlo vrijeme za uzlet prema vrhu? 'Bili' misle da su složili kadar dostojan borbe za trofeje, ali realnost je da Majstor s mora zaostaje u mnogim segmentima za Dinamom i Osijekom. Jedina konstanta u splitskom prvoligašu su navijači. Što se tiče momčadi Hajduk je presretan s ostancima dvije super važne karike vratarom Kalinićem i napadačem Livajom, a tu su mlade snage poput Biuka i solidni stranci (Diamanatakos, Eduok, Lovrencsics, Sahiti...). Novi trener Jens Gustafsson morat će prvo uigrati linije, vremena nema, ali Splićani imaju potencijala za velike stvari... Od onih koji su igrali prošle godine, a više ih nema, najviše će nedostajati branič Stanko Jurić i kapetan Mijo Caktaš.

  • +8
Hajduk - Zrinjski, prijateljska utakmica, 12.07.2021. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

4. Rijeka

Rijeka već odavno ne živi na stranom kapitalu, nego od prodaje igrača, svaki prijelazni rok za upravu je neka vrsta lutrije, treba pogoditi na tržištu, pronaći igrače koji mogu biti dostojni dresa Rijeke, ali i na kojima se kasnije može zaraditi. Dovedene su zanimljive prinove (Obregon, Labrović, Ampem) i uz starosjedioce (Velkovski, Galović, Smolčić, Lepinjica, Pavičić) bit će to družina dostojna mjesta u gornjem dijelu ljestvice. Vidjet će se hoće li imati snage da se umiješa za neku od pozicija koje vode u Europu.

5. Gorica

Sastav koji će svakome biti trn u oku. Zaslužuju možda i više od zlatne sredine. Lovrić, Kalik, Brodić, Dieyje prema naprijed, ali tu je isto tako i pouzdana obrana (Jovičić, Krizmanić, Steenvoorden...). Prošle sezone uništavali su ih izostanci (ozljede, korona, kartoni). Mogu se nositi sa svakime, ali ne i izdržati u pozitivnom ritmu tijekom cijele sezone. Od značajnijih prinova treba istaknuti dolazak vratara Kotarskog koji će tako zamijeniti prošlosezonskog prvog golmana Kahlinu.

6. Šibenik

Šibenik je preživio povratak u HT Prvu ligu, a želi i nakon dvije godine bio dio elite. Razloga za optimizam navijači mogu imati, jer na Šubićevcu je složen sastav koji bi trebao izbjeći borbu za ostanak, ali nešto više od toga očekivati je nemoguće. 'Narančasti' su puno izgubili odlascima Labrovića, Ampema i Schildenfelda, ali su to nadomjestili besplatnim dolascima iz Belupa (Bačelić-Grgić i Delić) te posudbama od Dinama (Marin, Julardžija). Ostaje i D. Jurić koji je isto postao igrač 'Modrih', ali će još godinu dana biti u Šibeniku.

Izvor: Wochit / Autor: tportal / Arenasport

7. Lokomotiva

Prometno je na Kajzerci, a bit će sigurno tako sve do zadnjeg dana prijelaznog roka. Lokomotiva si neće dozvoliti ponavljanje prošle sezone kada su se spasili u zadnji trenutak. Ima tu zanimljivog materijala kako u obrani (De Haas, Pivarić ), pa tako u vezi (Čokaj, Kačavenda, Marić, Đira), a u napadu se talentiranom Šimiću pridružio Dabro, najbolji strijelac 2. HNL. Oni ne moraju strahovati od drugoligaške sudbine, ali puno će ovisiti od toga kako će ući u novu sezonu.

8. Istra 1961

Puljani su zadnje četiri sezone završavali kao deveti, uvijek su teškom mukom ostajali u HT Prvoj ligi, ali oni su i dalje tu. Sličan scenarij, grčevita borba za ostanak, očekuje ih i ovo prvenstvo. To se ne može izbjeći, jer momčad nije posložena. Pa klub je napustilo 17 igrača, a došlo ih je devet. Nedostajat će Japanac Hara i Gržan. Lučić će na golu morati odraditi lavovski dio posla, kao kapetan Blagojević u sredini terena te Solomon i Serderov prema naprijed, inače se Istri loše piše.

Izvor: Wochit / Autor: tportal / Arenasport

9. Slaven Belupo

Koprivničani su uvijek bili sinonim za uzorno poslovanje, ali zadnjih sezona procurio je manjak u blagajni, te je postalo jasno da su glavni sponzori iz koprivničkog kraja smanjili svoja ulaganja. Nije bilo puno odlazaka, ali velik je problem da oni koji su otišli, pojačali su suparničke klubove iz HT Prve lige i to one koji su osuđeni na donji dio ljestvice (Iličić, Mlinar u Istru, Bačelić-Grgić i Delić u Šibenik). Stigao je Soldo koji će pojačati obranu u kojoj glavnu riječ vodi Paracki, u vezi ćemo vidjet talentiranog klinca Zvonareka iz omladinskog pogona, a u napadu je neuništivi Krstanović. 'Farmaceuti' će upasti u rupu ukoliko klub do kraja prijelaznog roka proda najbolje veznjake Glavčića i Lulića.

10. Hrvatski dragovoljac

Dragovoljci su se vratili u elitni rang nakon 2014. i ne misle ga tako brzo napusiti, ali predstoji im vraški teško iskušenje. Previše je tu 'zelenih klinaca' u svlačionici, i iako je to nezahvalno prognozirati, 'Crni' su glavni kandidat za desetu poziciju. 'Krvnu sliku' popravili su dolasci veznjaka iz Hajduka Teklića i Bushaja, mlado dijete kluba Perić predvodit će napad, a obrana je tek solidna. Ova momčad treba pokoje pojačanje, ali to upravi nije lako izvesti.

1. KOLO HT PRVE LIGE

  • Dinamo – Slaven Belupo (18.55, petak, Arenasport 3)
  • Osijek – Šibenik (21.00, petak, Arenasport 3)
  • Lokomotiva – Hajduk (18.55, subota, Arenasport 3)
  • Rijeka – Gorica (21.00, subota, Arenasport 3)
  • Istra 1961 – Hrvatski dragovoljac (18.55, nedjelja, Arenasport 1)