HRVATSKI PONOS

Počela je 297. Sinjska alka

05.08.2012 u 19:09

Bionic
Reading

U Sinju je poslijepodne počelo trčanje Alke kojim završavaju trodnevne 297. alkarske svečanosti, a među brojnim posjetiteljima koji prate to jedinstveno viteško nadmetanje u Sinju i ove su godine najviši hrvatski dužnosnici, te brojni gosti i turisti

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, za slavodobitnika Alke natječe se 16 kopljanika. Zamjenik alajčauša, alkar Ivo Zorica pobijedio je u prve dvije utrke, pa mu je za nadmetanje za Baru u petak vojvoda Ante Vučić tradicionalno na koplje privezao 200 centimetara zelenog sukna, a jučer, za pobjedu u nadmetanju za Čoju, 311 centimetara crvene čoje.

Uz trkalište, kojim alkari na konju u punom galopu, oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu, danas su predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri u vladi, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni uzvanici, među kojima je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, te po prvi put turski veleposlanik Burak Ozugergin.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.