USMENI DOGOVOR

Platinijevo opravdanje za primanje novca bez pisanog ugovora

19.10.2015 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik UEFA-e Michel Platini priznao je da za spornu isplatu od 1,8 milijuna eura, koje je primio od predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, nije postojao nikakav pisani ugovor

Platini je izjavio u intervjuu kojeg je u ponedjeljak objavio list 'Le Monde' da je 2011. godine primio 1,8 milijuna eura od Blattera na temelju 'usmenog dogovora'.

'U svakom slučaju saznao sam da u švicarskom pravu usmeni dogovor ima vrijednost kao pisani ugovor', dodao je predsjednik UEFA-e koji smatra 'sramotnim da ga se razvlači po blatu'.

'To je bila stvar između dvojice muškaraca. On je trebao postati predsjednik FIFA-e. FIFA! Vjerovao sam mu', kazao je Platini, implicirajući da Blatter stoji iza te isplate zbog koje je obojicu etičko povjerenstvo FIFA-e suspendiralo na 90 dana.

'Ali čak i ako me je htio politički ubiti, gajim privrženost za njega zbog svega što smo proživjeli zajedno', dodao je, napominjući da nije odustao od borbe za predsjednika FIFA-e.

Radi li se o pisanom ugovoru ili prešutnom dogovoru središnje je pitanje otkako je otkriveno da je Platiniju 2011. isplaćeno 1,8 milijuna eura, za savjetničke poslove izvedene u razdoblju od 1999. do 2002.

Nepostojanje ugovora moglo bi dovesti do toga da europski savezi koji su Platiniju iskazali potporu u kandidaturi za predsjednika FIFA-e, odustanu od toga kao što je u petak učinio Engleski nogometni savez (FA).

U intervjuu za 'Le Monde' Platini je iznio pojedinosti vezane za tu isplatu. Kako je kazao, dogovor je postignut s Blatterom 1998, kada je on izabran za predsjednika FIFA-e, nakon čega mu je predložio da mu bude 'savjetnik za nogomet'.

'Kako želiš', pitao je Blatter. Odgovorio sam: 'Milijun'. 'Čega?'. 'Čega želiš, rublji, funti, dolara'. Tada nije bilo eura. On je odgovorio: U redu, milijun švicarskih franaka godišnje', prepričao je Platini kako je tekao dogovor s Blatterom.

Platini je kazao i da je ta isplata do koje je došlo 2011., znači devet godina nakon završetka tog savjetničkog posla, konačan i cijeli iznos.

'Trebao sam biti pametniji i tražiti nekakvu potvrdu za tu isplatu i onda se sve ovo ne bi dogodilo', rekao je Francuz ističući kako on nije 'čovjek novca'.

I Blatter je u petak, govoreći od 'džentlmenskom dogovoru', dao naslutiti da se sporna isplata ne temelji na pisanom ugovoru.

'To je bio dogovor s Platinijem, džentlmenski dogovor i on je proveden', izjavio je predsjednik FIFA-e u petak u razgovoru za švicarsku radio postaju RROTV.