NAJMLAĐI MEĐU VELIKIMA

Pinturault: Pobijediti Ivicu bila je velika stvar

05.01.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Slalomski dio svjetskog kupa uvijek nudi miris lutrije i rijetko postoje samo jedan ili dva izgledna favorita, a ove zime na Sljemenu jedan od 'izazivača iz sjene' bit će i mladi 21-godišnji Francuz Alexis Pintuault

Pinturault i francuska skijaška reprezentacija rastu zajedno. Već godinama su stalno zapaženi, a sada u njihovom jatu raste potencijalni budući prvak. Veliki prvak.

Pinturault će u Zagrebu hvatati deseto postolje (nije bio među najbolja tri samo u spustu), ali kaže da bi ga zadovoljilo i peto mjesto na Sljemenu.

'Meni je ovdje cilj plasirati se u prvih pet. Prvo, konkurencija je ogromna i to bi bio odličan rezultat, a uz to ne odgovara mi konfiguracija staze. Ja više volim strmiju podlogu, tamo sam jači', počinje Pinturault razgovor za tportal.

Početkom sezone mora biti zadovoljan. Osmi je u ukupnom poretku vozeći samo dvije discipline. Iza njega je ozljeda od koje se ne oporavlja preko noći. Smatra li se mladi lav kandidatom za veliki globus?

'Prvi dio sezone nije bio savršen, ali s obzirom na okolnosti, bio je jako dobar. Da, mislim da mogu osvojiti ukupni poredak, ali ja sam samo jedan od odličnih kandidata i moram se fokusirati isključivo na svoje zdravlje i napredak', pokazuje visok stupanj i zrelosti i samopouzdanja Pinturault.

2013. je otvorio polufinalom Münchena. Izbacio je Grossa i Kostelića, a ispao od Marcela Hirschera. Prije dvije godine, Ivica je izgledao tako oštro i svježe. Osvojio je München i otišao do kraja. Pinturault dobro zna koga je izbacio.

'Sjećam se Ivičine pobjede u Münchenu, otamo je krenuo sve do velikog globusa. U našim duelima u utorak sam vozio sjajno. U kakvom god da je stanju, kraj njega se nećeš 'prošetati'. Svi znaju tko je Ivica. Bila mi je velika injekcija samopouzdanja pobjeda protiv njega; to sam shvatio kao odličan znak i veliki sportski gušt.'

U sljedećeoj rundi ga je izbacio dvije godine stariji Hirscher. Pred ciljem je to više izgledalo kao brzo klizanje nego skijanje. Sirova snaga mladih Ivičinih konkurenata. Ivica je dan ranije rekao da će za dvije godine napraviti procjenu može li se nastaviti boriti s njima. Pinturault ima veliko poštovanje prema domaćinu Sljemena.

'On ne samo da je veliki skijaš, nego je i vrlo pametan čovjek. Ima odličan tim i samo oni će znati što im je napraviti. Sve do tada očekujem da ćemo Ivica i ja imati još odličnih ogleda i da ćemo obojica i tugovati i slaviti', završio je Alexis Pinturault koji bi, zajedno s Marcelom Hirscherom, mogao obilježiti bližu budućnost skijanja.

Pinturault lani u Kranjskoj Gori, njegov prvi slalomski podij