ZNA SVOJ POSAO

Pet novosti Zlatka Dalića koje su probudile uzdrmanu Hrvatsku!

10.11.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić besprijekorno je odradio svoje prve dvije utakmice, a ovog četvrtka protiv Grčke potvrdio je na terenu novosti koje su čini se vratile u život našu reprezentaciju...

Hrvatska je nakon pobjede 4:1 protiv Grčke u četvrtak na Maksimiru jako blizu plasmanu na Svjetsko prvenstvo, a velike zasluge za procvat igre naše reprezentacije čini se da pripadaju novom izborniku Zlatku Daliću koji je uspio probuditi uspavanu generaciju.

  • +55
Kvalifikacije za SP 2018., Hrvatska - Grčka Izvor: Reuters / Autor: ANTONIO BRONIC

Već protiv Ukrajine uveo je 51-godišnji stručnjak neke novosti u igru izabrane vrste koje su se pokazale odličnima, a protiv Grka je svoje ideje samo potvrdio na terenu.

Ofenzivna uloga Luke Modrića

Za razliku od Reala u kojem Modrić ima mnogo defanzivnih zadataka, Dalić je odlučio Luku gurnuti prema naprijed i osloboditi njegovu kreativnost. Protiv Grčke se to pokazalo punim pogotkom, jer naš 32-godišnji veznjak sjajnim je loptama u prostor hranio suigrače i odigrao je vrhunsku utakmicu. Grci ga u ovoj ulozi nisu uspjeli ukrotiti, a ako tako bude i protiv jačih reprezentacija, izbornik je samo tim potezom ojačao reprezentaciju za duplo.

Oživio Andreja Kramarića

Kramarić je pod Čačićem imao ulogu igrača s klupe koji je povremeno dobivao priliku, uglavnom protiv slabijih reprezentacija ili kad bi se netko od udarnih napadača ozlijedio. Pod Dalićem je vraćen u prvu momčad i već mu je s tri važna pogotka zahvalio na tome. Bilo da igra na krilu ili u sredini, Andrej se pokazuje vrlo opasnim golgeterom, a svakoj reprezentaciji je potreban igrač na kojeg može računati da će zabiti većinu prilika koje mu se ukažu.

Bočni igrači velika pomoć napadu

Dalić je promjene uveo i na bočnim pozicijama. Nema više osporavanog Josipa Pivarića, a nakon što je Vrsaljko igrao na lijevoj strani protiv Ukrajine, a Vida pokrio desnu, protiv Grčke se izbornik odlučio za drukčije rješenje i u igru ubacio Ivana Strinića. Bek Sampdorije još uvijek nije najpouzdaniji u obrani, ali dobro je odradio utakmicu u četvrtak i asistirao je Kaliniću za pogodak, dok je još ljepše s druge strane Vrsaljko poslužio Perišića kod trećeg gola. Pod Čačićem igra po bokovima nikako nije funkcionirala, a sada to izgleda u ofenzivi onako kako bi i trebalo izgledati.

Igra puno brža nego prije

Rošade u veznoj liniji čini se da su urodile plodom, a Hrvatska s Rakitićem i Brozovićem iza Modrića dobro je funkcionirala kad je protok lopte u pitanju. Igra se znatno brže i prilike se lakše stvaraju, a posljednje dvije utakmice bila su potpuna suprotnost od bezidejnosti u dvoboju protiv Finske nakon koje je dovedeno u pitanje igranje na Svjetskom prvenstvu.

Prilika mladima za dokazivanje

Novost je i prilika za dokazivanje nekih novih mladih igrača kao rezervi koje ulaze u završnici susreta. Dalić u njima vidi budućnost svoje selekcije i polako ih uvodi u nju. Zbog toga je Mario Pašalić ušao je u igru u obje utakmice pod novim izbornikom, a priliku su sada dobili i Ante Rebić te Nikola Vlašić. Hoće li se džokeri s klupe promijeniti kada se oporave Kovačić, Pjaca i Ćorluka, vidjet ćemo, no svakako je dobro vidjeti u reprezentativnom dresu i neka nova mlada lica.

Sve u svemu, Dalić je zasad dovoljno napravio da zaradi poštovanje hrvatske javnosti, a ako ne doživi katastrofu u nedjelju u uzvratu, HNS bi mu trebao ponuditi pošteni ugovor i zadržati ga na klupi...