trebamo tri boda

Pep Guardiola ovom bi odlukom mogao olakšati posao Dinamu i Nenadu Bjelici

09.12.2019 u 06:30

Bionic
Reading

Dinamo u srijedu ( 11. prosinca) od 18.55 sati na Maksimiru igra utakmicu 6. kola Lige prvaka protiv Manchester Cityja. 'Modrima' pobjeda jamči proljeće u Europi, bilo u Ligi prvaka ili Europskoj ligi, a sve ostale kombinacije ovise o ishodu utakmice Šahtara i Atalante. No, City je sigurno prvi u skupini, pa bi Pep Guardiola u Maksimiru mogao 'promiješati' momčad...

Računica je jednostavna, Dinamo pobjedom protiv Manchester Cityja sigurno ostaje u europskim natjecanjima, pitanje je samo hoće li to biti Liga prvaka ili Europska liga. Ostale kombinacije? Sve ovisi o rezultatu sraza Šahtara i Atalante. Pobjeda Šahtara za Dinamo je najbolja opcija jer time bi 'modri' natjecanje nastavili u Europskoj ligi bez obzira na rezultat protiv Cityja.

Remi Šahtara i Atalante dobar je samo ako Dinamo pobijedi ili remizira s 'građanima' jer i u tom scenariju ostaje u Europskoj ligi. Pobjeda Atalante u Ukrajini najlošiji je rasplet jer Dinamo time ispada iz svih kombinacija, osim u slučaju pobjede protiv Cityja. No, pustimo matematiku...

Naime, Manchester City je u subotu igrao gradski derbi s Unitedom i izgubio 2:1. Poprilično su se igrači Pepa Guardiole potrošili na toj utakmici i pitanje je tko će iz te postave uopće zaigrati na Maksimiru. Jer 'građani' su sigurno prvi u ovoj našoj skupini Lige prvaka, rezultat utakmice s Dinamom potpuno im je nebitan.

Pep Guardiola je to izravno i priznao, Cityju je prvenstvo ipak važnije od Lige prvaka, a u ovom trenutku 'građani' zaostaju čak 14 bodova za vodećim Liverpoolom.

  • +7
Dinamo - Varaždin, 18. kolo HT Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Liga prvaka? Ne, uopće ne razmišljamo o osvajanju Lige prvaka', oštar je bio Guardiola nakon što su novinari konstatirali da je 14 bodova zaostatka za 'redsima' gotovo nedostižno. Sigurno je da se neće Pep predati samo tako...

'Možda i nije realno da ih stignemo, ali dužnost nam je da nastavimo i da se borimo do kraja. Ima još puno stvari za koje treba igrati', kazao je Guardiola i podsjetio da je odigrano tek 16 od ukupno 38 kola, daleko je to od gotovog.

'Na nama je da razmišljamo što ćemo učiniti u sljedećoj utakmici. Nije realno da razmišljamo o tome da ćemo stići Liverpool. Teško je jer je protivnik imao 15 pobjeda u 16 utakmica, što je nevjerojatna serija, a mi smo u isto vrijeme ispuštali bodove. Ipak, moramo nastaviti borbu', zaključio je Guardiola.

Što to znači za Dinamo? Prvi dio Lige prvaka je za Manchester City gotov, prvi je u skupini i utakmica na Maksimiru je tek odrađivanje posla. U isto vrijeme u prvenstvu 'građane' čeka pravi pakao - već u nedjelju 15. prosinca gostuju kod Arsenala, pa u srijedu imaju Liga kup kod Oxford Uniteda, a onda 21. prosinca na Etihad stiže drugoplasirani Leicester! Nakon toga City ide u goste Wolverhamptonu koji na svom terenu ove sezone ima samo jedan jedini poraz, a onda su na redu dvije domaće utakmice - prvo Sheffield United, a onda na samu Novu godinu sraz s Evertonom.

  • +5
Premier liga, Manchester City - Manchester United Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

Da, City će u sljedećih dvadesetak dana odigrati šest utakmica, od toga dva jaka derbija... Usporedbe redi, Dinamo će nakon Cityja igrati s Lokomotivom, a za kraj će 18. prosinca s Rijekom odraditi odgođenu utakmicu 6. kola Hrvatski Telekom Prve lige. Neki će reći - kamilica...

Dobra je vijest da se Guardiola drži svog iskušanog rasporeda pa Manchester City neće trenirati na Maksimiru dan prije utakmice. 'Građani' će u utorak odraditi trening u svom kampu u Manchesteru te onda krenuti put Zagreba. U srijedu prijepodne će možda imati tek lagano razgibavanje...

A s obzirom na sve što čeka njegovu momčad do kraja prosinca, Pep Guardiola će u srijedu navečer na Maksimiru vjerojatno priliku dati igračima koji imaju manju minutažu u dosadašnjem dijelu sezone.

Engleski mediji navode kako je Sergio Agüero i dalje na popisu ozlijeđenih, svog najboljeg igrača Pep će čuvati za derbi s Arsenalom, neće ga 'trošiti' na doslovno nevažnoj utakmici u Zagrebu. Odmor bi trebao dobiti i strijelac iz prve utakmice Raheem Sterling. Njegovo neigranje bilo bi veliko olakšanje za ionako desetkovanu obranu Dinama. I kapetan David Silva bi trebao ostati u pričuvi, kao i stoper John Stones koji ima problema s ozljedom te Bernardo Silva koji je jedan od igrača koji su najviše 'potrošeni' u ovom dijelu sezone.

Pet je to, prema engleskim medijima, najizglednijih izostanaka u redovima Cityja za utakmicu s Dinamom. Guardiola se još nije izjasnio, ali sigurno je da 'građani' neće na Maksimir istrčati u najjačem sastavu, a to je - u kakvom god sastavu bio Dinamo - sjajna prilika za Nenada Bjelicu i njegove dečke.

Problem? To što Manchester City točno godinu dana nije povezao dva poraza, momčad vrijedna milijardu i 280 milijuna eura ne može si dozvoliti takve kikseve, a svi koji će dobiti priliku na Maksimiru sigurno će još i jače 'gristi' kako bi se dokazali treneru. No, Šahtar i Atalanta uspjeli su remizirati s 'nezainteresiranim' Cityjem, a Dinamo igra doma, na rasprodanom Maksimiru. Nije nemoguće, nimalo...