IZBOR HPO-A

Paović i Talić najbolji sportaši Hrvatske s invaliditetom

05.02.2015 u 20:54

Bionic
Reading

Stolnotenisačica Sandra Paović i atletičar Zoran Talić proglašeni su najboljim sportašima s invaliditetom u 2014. godini u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Paović je prošle godine osvojila zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Pekingu, kao i zlatne medalje na Otvorenom prvenstvu Slovenije i Mađarske te brončane medalje na Otvorenom prvenstvu Španjolske i Italije. Proglašena je i najboljom stolnotenisačicom svijeta u izboru Svjetske stolnoteniske federacije.

Talić je osvojio zlatnu medalju u skoku u dalj na IPC europskom prvenstvu u Swanseau, te zlatnu medalju u skoku u vis i srebrnu medalju u skoku u dalj na INAS europskom prvenstvu u nizozemskom Bergen op Zoomu.

'HPO je u protekloj godini obilježio 50-tu godišnjicu organiziranog sporta osoba s invaliditetom. Prošle godine su sportaši s invaliditetom nastupili na 56 međunarodnih natjecanja osvojivši ukupno 159 medalja. Na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima osvojeno su 43 medalje, pri čemu 18 zlatnih, sedam srebrnih i 18 brončanih. Prošlu godinu obilježile su i zimske paraolimpijskim igrama u Sočiju na kojima je nastupilo dvoje hrvatskih skijaša Dino Sokolović i Damir Mizdrak. Nažalost, bez medalje no i do toga će doći jer naš najbolji skijaš Dino Sokolović bilježi sjajne rezultate u Svjetskom i Europskom kupu,' naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić na svečanosti održanoj u četvrtak u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Proglašeni su i najbolji mladi sportaši s invaliditetom, a priznanja su dobili boćar Marko Turković i plivačica Paula Novina. Najuspješnijom ekipom je proglašena stolnoteniska reprezentacija u sastavu Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su na svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojile brončanu medalju.

Najuspješniji sportaš u neparaolimpijskim sportovima je taekwondaš Luka Baković, a kod djevojka nagradu je dobila kuglačica Petra Deša. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika je glavna trenerica stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin, dok su priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom dobili Franjo Bičanić, Želimir Gulan i Zoran Stojanović.

Priznanje za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom za 2014. je dobio riječki Novi list, dok su priznanje za suorganizaciju svečanosti obilježavanja 50 godina HPO-a dobili Grad Rijeka i Humane zvijezde.