VAŽNO UPOZORENJE

Ovo treba znati svaki hrvatski navijač uoči puta u Brazil

12.05.2014 u 09:37

Bionic
Reading

Brojni navijači hrvatske reprezentacije s razlogom se vesele putovanju u Brazil, a kako bi boravak u egzotičnoj zemlji bio maksimalno ugodan, Hrvatski nogometni savez sugerira nekoliko preporuka vezanih za zdravstvenu zaštitu

Medicinska služba hrvatske reprezentacije pripremila je upute navijačima i predstavnicima medija uoči odlaska u Brazil.

Potencijalne bolesti u Brazilu su sljedeće: žuta i dengue groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice te malarija.

Žutu i dengue groznicu prenose komarci aktivni danju, a malariju komarci aktivni predvečer i noću.

Zaštita:

Žuta groznica: cijepljenje. Kontaktirati nadležnu regionalnu epidemiološku službu; cijepljenje se ne preporučuje osobama starijima od 60 godina.

Dengue groznica: Jedino zaštita od komaraca.

Malarija: Uzimanje odgovarajućeg antibiotika prije polaska, za vrijeme boravka te neko vrijeme nakon povratka (primjerice - Malaron: dva dana prije polaska, cijelo vrijeme boravka i sedam dana po povratku) + zaštita od komaraca.

Zaštita od komaraca: Nanošenje sredstava protiv komaraca na izloženu kožu i odjeću. Važno je da imaju udio aktivne tvari DEET između 30 i 50 posto. Važno je napomenuti kako se radi o posebnim preparatima za tropske krajeve - obično u nazivu imaju riječ 'Tropic'.


Sve navedene bolesti rijetke su u gradovima, ali je rizik povećan u ruralnim sredinama i osobito u džungli. Zbog toga je od gradova domaćina Manaus posebno rizičan

Tifus i hepatitis A: Prenose se prljavim rukama i hranom.

Zaštita: Cijepljenje i osobna higijena, uz dezinfekciju ruku.

Ospice: Osobe rođene poslije 1969. godine trebale bi biti cijepljene, budući da je od tada cijepljenje protiv ospica dio obaveznog kalendara cijepljenja. Taj podatak treba provjeriti u osobnim kartonima. U Brazilu je u tijeku epidemija ospica, ove je godine zabilježeno 300.000 novih slučajeva.

Cijepljenja: žuta groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice
Zaštita: malarija
Zaštita: dengue groznica

Ponavljamo, za sva cijepljenja treba se obratiti nadležnom regionalnom Zavodu za javno zdravstvo - epidemiološkoj službi.

Hrvatski nogometni savez želi svim navijačima i predstavnicima medija ugodan i zdrav boravak u Brazilu, stoji u priopćenju HNS-a.