čudesni flick

Ovo još niti jednom treneru u povijesti nije uspjelo; Niko Kovač igrom slučaja doveo ga je u Bayern, a novom titulom postavio je nevjerojatan rekord o kojem svi govore

12.02.2021 u 09:31

Bionic
Reading

Nakon što su nogometaši njemačkog Bayerna postali pobjednici klupskog svjetskog prvenstva nadigravši meksički Tigres 1:0 kolekciji trofeja u briljantnoj sezoni dodali su još jedan.

Pobjedom u Kataru Bayern je očekivano postao i klupski svjetski prvak, a trener Hansi Flick upisao se u povijesne knjige. Otkad je Hansi Flick u studenome 2019. sjeo na klupu Bayerna – nakon poraza kod Eintrachta 5:1 kada je Niko Kovač dobio otkaz – nitko od čelnika kluba nije bio siguran je li to dobro rješenje. Malo po malo 55-godišnji Flick pokazao je da je idealno rješenje, a rezultat svega je nevjerojatna sezona u kojoj su u razmaku od 12 mjeseci osvojili sve što su mogli.

Osvojili su njemačku Bundesliga, njemački kup, zatim njemački Superkup, Ligu prvaka, UEFA-in Superkup te klupsko svjetsko prvenstvo. Otkad je Flick sjeo na klupu ovo mu je bio ukupno šesta titula, a za to vrijeme momčad je ukupno upisala svega pet poraza od čega čak dva od Borussije M'gladbach. No, činjenica jest kako je Bayern u tom razdoblju upisao ukupno pet poraza od čega jedan u kupu nakon raspucavanja penala. Podatak kako je Flick osvojio više trofeja nego je upisao poraza na prvu zvuči – nevjerojatno.

Ispada kako su čelnici Bayerna ispisali povijest s trenerom u kojeg su sumnjali i koji je od 2006. do 2019. stalno imao status pomoćnog trenera u Red Bull Salzburgu i njemačkoj reprezentaciji. A upravo je Niko Kovač najzaslužniji što je Flick dobio priliku u Bayernu. Naime, Niko Kovač se upoznao s Flickom u Red Bull Salzburgu gdje je bio jedan od trenera i od tada su počeli suradnju koju su nastavili u Bayernu. Kovač ga je povukao za sobom u Bayern i kada je bivši hrvatski izbornik dobio otkaz mnogi su bili uvjereni kako će brzo klub napustiti i Flick.

Naime, činjenica jest kako su čelnici Bayerna željeli veliko trenersko ime nakon Kovača, ali ih je Flick neviđenom serijom pobjeda te osvajanjem čak šest titula u savršenoj sezoni tj. u godinu dana– razuvjerio.

Niko Kovač je brzo zaboravljen, a čelnici Bayerna su zahvaljujući njegovom odabiru pomoćnika dobili poklon na klupi. I to za puno manji novac od velikih imena koja su se nudila nakon Kovača.

SVI FLICKOVI PORAZI (od 11. mjeseca 2019.)

  • Njemački kup (1 poraz): HOLSTEIN KIEL 2:2 (ispali nakon penala)
  • Njemačko prvenstvo (4 poraza):
  • 8.1.2021. Borussia M'gladbach - Bayern 3:2
  • 27.9.2020. Hoffenheim - Bayern 4:1
  • 7.12.2019. Borussia M'gladbach - Bayern 2:1
  • 30.11.2019. Bayern - Bayer Leverkusen 1:2
  • +7
FC Bayern München - Tigres; finale FIFA Svjetskog klupskog prvenstva; 11.2.2021. Izvor: EPA / Autor: NOUSHAD THEKKAYIL