2. pretkolo lige prvaka

Ovo je momčad Dinama koja će istrčati protiv makedonskog Škupija; Ante Čačić zbog jednog igrača ne spava mirno...

19.07.2022 u 10:22

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama večeras (21 sat, HRT2) na Maksimiru igraju prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka protiv prvaka Sjeverne Makedonije Škupija. 'Modri' su apsolutni favoriti u ovom dvomeču, no opuštanja nema pa će Ante Čačić izvesti najjaču postavu 'modrih'. No, trener Dinama ima jednu veliku dilemu

Namučio se Dinamo na otvaranju nove sezone SuperSport HNL-a, Lokomotiva je 'modre' držala 'u šahu' sve do sudačke nadoknade. No, Dinamo je na kraju slavio 3:2 i mogao se u miru posvetiti utakmici 2. pretkola Lige prvaka protiv prvaka Sjeverne Makedonije Škupija.

Realnost je takva da su 'modri' večeras apsolutni favoriti, igra se na Maksimiru, a uz ogromnu razliku u kvaliteti problema ne bi smjelo biti.

Pa ipak, opuštanja nema, trener Dinama Ante Čačić već danima upozorava...

'Počinje vrlo važno natjecanje, protivnik je momčad koju smo pogledali dvije utakmice. Radi se ekipi koja je suvereno bila prvak Makedonije, dosta su efikasni, svega tri poraza. Malo primaju, ali ipak je to makedonska liga. Imaju trenera koji nas dobro poznaje, prihvaćamo ulogu favorita i to moramo potvrditi na terenu, moramo napraviti iskorak ka boljoj igri, boljoj formi', jasan je bio Čačić koji je nastavio analizu Škupija:

'Imaju visinu i brzinu, krila su im brza. Njihova desetka je dobar asistent, ali i daje golove. Slaba točka im je zadnja linija. Moramo biti odgovorni i ustrajni. Ne smije nam se ponoviti Lokomotiva. Treba nam još više mirnoće u igri.'

Kako će Čačić pronaći tu mirnoću? Sigurno je da trener Dinama ne spava dobro jer mu je 'probleme' izazvao Josip Drmić. Protiv Lokomotive je ušao kao spasitelj umjesto indisponiranog Bočkaja, zabio je dva gola u samo deset minuta i vratio 'modre' u život.

Čačić baš zbog toga ima veliki problem jer je pitanje kako u prvih 11 'uklopiti' toliko ofenzivne kvalitete - Drmić, Petković, Oršić, Ivanušec... Zato bi netko od njih četvorice lako mogao protiv Škupija krenuti s klupe.

  • +32
NK Dinamo - NK Lokomotiva, 1. kolo SuperSport HNL, 15.7.2022. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Priznao je to i sam Čačić...

'Ako stavim Drmića i Petkovića, onda se postavlja pitanje tko će na klupu, Oršić ili Ivanušec. Ali utakmica traje 90 minuta, ako smo zdravi i spremni, svi će dobiti priliku za minutažu i dokazivanje', rekao je trener Dinama uoči večerašnje utakmice protiv Škupija.

Jednu je dilemu Čačić već riješio, Bočkaj je 'ni na nebu, ni na zemlji' pa će njegovu poziciju na lijevom beku zauzeti na otvaranju sezone sjajni Ljubičić. A sve ostalo?

Na golu je siguran Livaković, stoperi bi trebali biti Perić i Josip Šutalo, lijevi bek Ljubičić, a desni Moharrami. Zadnji vezni je kapetan Ademi, a ispred njega Ivanušec i Petković te na krilima Oršić lijevo i Špikić desno. U takvoj formaciji 4-1-4-1 otvara se pozicija za Drmića u špici napada.

Livaković - Ljubičić, Perić, J. Šutalo, Moharrami - Ademi - Oršić, Ivanušec, Petković, Špikić - Drmić

Problem? Pa u tome da je ovo izuzetno ofenzivna formacija, takva bi i trebala biti kad Dinamo igra na Maksimiru protiv momčadi kakva je Škupi.

Pa ipak, čini se da bi se Čačić mogao odlučiti i na nešto 'sigurniju' formaciju 4-4-2 u kojoj bi obrambeni dio momčadi ostao isti dok bi vezni red činili na lijevom boku Ivanušec, u sredini Mišić i Ademi te Špikić na desnom boku, dok bi u napadu bili Petković i Drmić.

U toj bi formaciji iz prvih 11 'ispao' Oršić, no vezni je red s Mišićem i ofenzivnijim Ademijem puno čvršći i konkretniji.

Livaković - Ljubičić, Perić, J. Šutalo, Moharrami - Ivanušec, Mišić, Ademi, Špikić - Petković, Drmić

Čačić ima dovoljno kvalitetnih opcija u obje formacije, Škupi teško da može iznenaditi Dinamo na Maksimiru, ali dojam je da trener 'modrih' neće ništa riskirati...