king of the ring

Ovo je dokaz velikog Cikatićevog doprinosa hrvatskom borilačkom sportu, njegove su misli i riječi sada dio stručne literature novih znanstvenika

08.12.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon što je u veljači predstavljena knjiga, nažalost pokojnog, Branka Cikatića, legende hrvatskog borilačkog sporta i osvajača prvog K-1 turnira, ove je srijede održana i promocija na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, koja će biti i dio nastavnog programa

Branko Cikatić je na knjizi počeo raditi još 2013. godine, ali kako ga je prije zadnjih riječi zadesila teška bolest, zbog koje je preminuo 23. ožujka 2020. u 66. godini nakon teške bolesti, knjigu je dovršila njegova supruga Ivana.

Knjiga na 170 stranica donosi presjek Cikatićeve izvanredne sportske karijere u tajlandskom boksu i kickboxingu, a spomenuti su svi njegovi veliki rezultati, program priprema, taktički prikaz borbi, osvajanje K-1 turnira 1993. uz pomoć tajlandskog boksa...

Naravno, riječ je o izuzetno vrijednom dijelu, jer Cikatić je do najsitnijeg detalja opisao i način priprema, a kako je njegovo poznavanje materije potpuno, jasno je da će ono biti od pomoći i studentima, odnosno onima koji se vide u tim vodama.

>> U Splitu je predstavljena knjiga o sportskim uspjesima Branka Cikatića; legendarni je Hrvatski tigar bio prvi osvajač K-1 turnira...

Cikatić je čitateljima želio približiti povijest tajlandskog boksa, navode se detalji o počecima tajlandskog boksa u Hrvatskoj, njegov rad s mladima i otvaranje kluba Tigar Cikatić. U knjizi se nalaze i nikad objavljene slike iz Japana koje su bile dio Brankove osobne borilačke arhive.

Inače, pokojni Cikatić, koji je i diplomirao kineziologiju, te je bio koautor knjige K-1 koja je bila obavezna literatura na Fakultetu športa i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Sarajevu, na tom je sveučilištu održavao i predavanja.

Sada će biti i dio literature zagrebačkog Kineziološkog fakulteta.

'Knjiga 'King od the ring' našeg velikana borilačkih sportova Branka Cikatića koristit će se kao nastavna literatura na Hrvatskom institutu za kineziologiju za osposobljavanje trenera, zatim na Studijskom centru za izobrazbu trenera, na smjeru kick-boxing i na redovitom studiju, izbornom predmetu Kick-boxing i K-1 sveučilišnoj razini studija', potvrdio je magistar kineziologije Hrvoje Sertić, šef katedre za borilačke sportove i nositelj predmeta Kick-boxing na svim razinama studija.

A koliko se Cikatićev rad i doprinos razvoju borilačkog sporta u Hrvatskoj cijeni, potvrđuje što njegova fotografija od ove srijede ima mjesto i u malom povijesnom muzeju KIF-a, a čemu su svjedočili, uz Brankovu suprugu Ivanu, djeca Lucija i Bruno te dekan KIF-a Tomislav Krstičević i nastavnik na predmetu judo i katedri borilački sportovi, izvanredni profesor Ivan Segedin.