igra se od 15 sati

Ovo je 11 'vatrenih' koji će danas istrčati protiv Slovenije; utakmica je prijateljska, a evo zašto je i izuzetno važna za Hrvatsku

26.03.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija danas u Dohi (15 sati, NovaTV) igra prvu pripremnu utakmicu protiv Slovenije. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je isprobati novi taktički sustav, a u prvih 11 našla su se neka iznenađenja

Hrvatska nogometna reprezentacija će utakmicu protiv Slovenije igrati u formaciji 3-5-2, najavio je to izbornik Zlatko Dalić još ranije. Tako želi isprobati još neke od igrača na koje računa za Svjetsko prvenstvo, ali i želi dati dodatnu širinu u našoj igri.

'Nemamo puno vremena za uigravanje, to je puno lakše odraditi u klubu gdje se svakodnevno trenira i priča o tome. Svaki klub na drukčiji način igra u tom sustavu, a mi ćemo pokušati s trojicom u zadnjoj liniji napraviti razliku na terenu, a jedan od njih će se pojaviti u veznom redu', najavio je Dalić i pojasnio:

'U veznom redu nemamo što izmišljati, tu smo među najjačim momčadima na svijetu. Dat ćemo im slobodu, mogućnost da budu kreativni. Jedan napadač će biti povučeniji, a drugi istureniji. U fazi obrane ćemo biti kompaktni. Dva napadača će stajati jedan kraj drugoga, zatvarat će igru protivničke momčadi i raditi visoki presing.'

Tako će danas protiv Slovenije od prve minute krenuti ovaj sastav 'vatrenih': Livaković - Ćaleta-Car, Pongračić, Gvardiol - Juranović, Modrić, Jakić, Kovačić, Perišić - Budimir, Kramarić.

Iznenađenje? Svakako Pongračić, no ovo je idealna prilika da se isprobaju njegove kvalitete. Tu je i Jakić koji je u veznome redu uskočio umjesto ozlijeđenog Brozovića te Budimir koji je u napadačkom tandemu s Kramarićem dobio priliku ispred Livaje.

  • +8
Hrvatska odradila trening u Dohi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Iako je ovo pripremna i prijateljska utakmica, u stvari je izuzetno važna za Hrvatsku jer nosi veliki ulog - a to je borba za drugu jakosnu skupinu u ždrijebu grupa za Svjetsko prvenstvo u Kataru!

'Vatreni' ovise sami o sebi i već danas mogu osigurati taj cilj. Naime, Urugvaj je savladao Peru 1:0 i prestigao Hrvatsku u borbi za drugi 'šešir', a također se približila i Švedska pobjedom nad Češkom u produžecima u polufinalu doigravanja za Katar. Tako nas sada Šveđani jedini mogu preskočiti, s obzirom na to da je Senegal izgubio od Egipta 1:0.

Doha: Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sve je u rukama/nogama 'vatrenih' koji u sljedeće dvije utakmice, danas protiv Slovenije ili u utorak (29. ožujka, 16 sati) protiv Bugarske, moraju odigrati jedan remi.

'Ne razmišljamo puno o drugoj jakosnoj skupini, no to je bitna stvar i tim više moramo biti na maksimalnoj razini. To od nas traže i naši suparnici, stoga nema nikakvog opuštanja. Rezultat je uvijek najvažniji. U ovom slučaju rezultat nam je važan zbog 'renkinga' u drugoj jakosnoj skupini. Dečki su stalno pod pritiskom u svojim klubovima, a tu su se malo opustili. Međutim, shvaćamo ovo vrlo ozbiljno', zaključio je izbornik Zlatko Dalić.