SAMO ZA TPORTAL

Ovakva odluka Ivana Rakitića rastužila bi sve u Hrvatskoj!

01.06.2018 u 08:38

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativni veznjak 30-godišnji Ivan Rakitić, koji je ove sezone u velikoj Barceloni bio u igri češće nego i Lionel Messi, u predvečerje svjetskog prvenstva izdvojio je 15-tak minuta te u Rovinju dao intervju za tportal u kojem je priznao da bi mu SP u Rusiji trebao biti i posljednji u karijeri...

Iako je iza njega jedna od najnapornijih sezona, jer u dresu Barcelone odigrao je nevjerojatnih 55 utakmica, čime je i najkorišteniji igrač u Valverdeovoj momčadi (op.a. Messi je odigao 54 utakmice), Ivan Rakitić u reprezentativnom okruženju osjeća se 'svježe, odmorno i poletno'. A kako i ne bi, jer s Barcelonom je od svog dolaska 2014. godine, po treći put osvojio dvostruku krunu.

'Skoro sve je bilo super. Osim ispadanja u četvrtfinalu Lige prvaka (op.a od Rome). Istina, željeli smo više i od Lige prvaka, ali kada odigrate preko 50 utakmica na najvišem nivou, onda možete samo biti sretni i ponosni. Naravno, u sljedećoj sezoni, želimo to i ponoviti', rekao je u uvodu razgovora za tportal Ivan Rakitić, kojem nije bilo teško izdvojiti dio slobodnog vremena. Iako smo sigurni da mu odmor itekako trebao.

  • +13
Ivan Rakitić - zvijezda Barcelone i hrvatske reprezentacije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Ma, ni tih 55 utakmica nije preteško odigrati, jer to je ustvari – ono što svatko od nas nogometaša želi. Za to se borimo, da imamo što više utakmica. Istina, bilo je trenutaka, kada sam osjetio i umor i kada su boljele noge i kada nije išlo baš sve kako sam htio, ali kada sve to naplatite uspjesima, onda i to sve lakše prođe. U pozitivnom ritmu, lakše se zaborave teške stvari'.

No, niste imali puno vremena za odmor nakon prvenstva. Jeste li uspjeli 'napuniti' baterije za nove napore, a što pripreme za svjetsko prvenstvo svakako jesu?

'Bio sam s obitelji pet, šest dana, u blizini Barcelone. Nismo htjeli ići nikamo daleko, da ne gubimo vrijeme na putovanja, jer najvažnije je biti u društvu obitelji'.

Znamo da ste izuzetno vezani uz obitelj, suprugu Raquel te petogodišnju kćer Altheu i dvogodišnju Adaru. Hoće li Vas Vaše najdraže cure doći bodriti u Rusiju?

'Zasad nismo ništa planirali. Posebno ne za ovaj prvi krug, dok igramo u skupini. Ali se nadam da ćemo biti dugo na turniru, pa ćemo vidjeti. Supruga bi u tom slučaju došla. Kćeri su pak premale. Iako je Althea znala doći na utakmice u Barceloni, one koje smo igrali u 16 ili 18 sati. Za one u kasnijem terminu ona je ipak premala. No, znao sam je i povesti dan nakon utakmice u kamp, pa je presretna. A mlađa je moja velika navijačica, kada me vidi na TV-u počne navijati, a ponekad mi i da pusu (s velikim osmjehom i ponosom rekao je Ivan).

Kada je Leo Messi nakon utakmice protiv Haitija rekao da Argentina nije favorit za naslov svjetskog prvaka, ali kada je biranim riječima govorio o Hrvatskoj, je li mislio ozbiljno? Ipak ga poznate jer dijelite svlačionicu s najboljim nogometašem svijeta.

'Riječi Lea Messija moraju se shvatiti jako ozbiljno. Znate da on rijetko istupa u javnosti, ali kada govori, onda jako dobro promisli što će reći. Razgovarali smo nekoliko puta, i svjesni smo i mi, ali i Argentinci da nam je skupina izuzetno teška. Ja o Argentini mislim sve najbolje, a kada bilo koja reprezentacija na svijetu u svojim redovima ima najboljeg nogometaša svijeta, onda je favorit. I on zna što ga čeka, jer svi smo posebno motivirani igrati protiv najboljih. Makar sam puno puta rekao, viša ga volim imati uz sebe nego protiv sebe'.

Postoji li možda još koji Argentinac kojeg biste voljeli imati uz sebe?

'Ma, Argentina ima fantastične igrače. Svi koji su u Europi igraju u vrhunskim klubovima, a i oni koji dolaze iz argentinske lige u njihovim su najboljim momčadima. Pa pogledajte samo koji su to igrači, Mascherano, Di Maria, Higuain, Otamendi koji je u Cityju bio sjajan, Agüero… Imaju igrača za dvije vrhunske reprezentacije. Ali mi ne respektiramo samo njih, već i Nigeriju i Island, bit će teško, ali bit ćemo pravi'.

Mnogi kažu da nam je utakmica s Nigerijom možda i 'malo finale' odnosno da će o toj utakmici jako puno toga ovisiti?

'Jako je bitna utakmica, jer to je prva utakmica u skupini. I zato je jako važno stići do pobjede, nakon koje možeš samo rasti. Doduše, ni u slučaju kiksa nije ništa gotovo, ali onda baš i nemaš puno prilika za nadoknaditi izgubljeno. Međutim, mi se maksimalno pripremamo, respektiramo Nigerijce i znamo da će biti teško'.

  • +27
Pripreme hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Za dvoboj protiv Nigerije Hrvatska će se dodatno pripremati u prijateljskoj utakmici protiv Senegala. No, još je spomena vrijedan i podatak da u jedinom ogledu na SP-u s afričkom momčadi, a bila je to utakmica protiv Kameruna na SP-u Brazilu, Hrvatska ima pobjedu?

'To je točno, ali svi mi svjesni koliko su afričke reprezentacije napredovale. I njihovi brojni igrači nastupaju po europskim klubovima. Ali, mi se moramo nametnuti njima, postaviti se kao gazde na terenu. Sve analiziramo, dočekat ćemo ih spremni i dati ćemo sve od sebe. Motiva nam neće nedostajati'.

Dodatni impuls donijeli su i osvajači Lige prvaka, Luka Modrić i Mateo Kovačić? Jer čak je i izbornik Dalić rekao, bolje da dođu dva igrača s tim naslovom, nego jedan (op.a Dejan Lovren).

'Bilo mi je strašno žao Dejana, baš kao što bi mi bilo žao i da su Luka i Mateo izgubili finale. Ali oni pišu povijest i važan su dio te priče. Poslao sam Lovrenu poruku, jer ja mislim da mu je to finale bila i najbolja utakmica sezone te da je bio najbolji igrač Liverpoola u toj utakmici. I znam kako se mogao osjećati nakon poraza u jednoj takvoj utakmici. Makar, siguran sam da će Lovren donijeti pozitivu jer ta mu je utakmica potvrda svih njegovih vrijednosti. A svi znamo što nam znači Luka Modrić, kapetan i lider ove momčadi'.

Naravno, svi znamo njegovu važnost, ali i da je već Modrić u 32. godini života. Je li ovo posljednja prilika ove generacije, pa i Vama, za veliki rezultat na svjetskom prvenstvu?

'S obzirom na godine, izgledno je da mi je Rusija zadnje svjetsko prvenstvo u karijeri. Nakon ovog natjecanja sjest ću sa suprugom i obitelji i razmisliti o budućnosti u reprezentaciji. Tu sam već 11 godina, (op.a. odigrao je i 90 utakmica za Hrvatsku), imamo odlične mlade igrače, generacije koje dolaze i koje će sigurno dostojno zamijeniti nas starije. No, sada ne razmišljam o tomu, sada je potpuni fokus na Rusiju, da pokušavamo tamo ostvariti što bolji rezultat'.

Ali o mogućem odlasku iz Barcelone ne razmišljate? Iako se posljednjih dana Vaše ima često puta spominjalo u kontekstu transfera u Liverpool?

'Čast mi je što me se veže s velikim europskim klubovima. Ali ja igram u najvećem klubu na svijetu. I nakon posljednje utakmice prišao mi je predsjednik kluba Josep Maria Bartomeui rekao da je i više nego zadovoljan mojim igrama. A takav je i moj osjećaj. Miran sam, želim biti dio Barcelone i igrati još koju godinu na tom nivou', zaključio je razgovor za tportal Ivan Rakitić, kojem jedino, nakon ovako iskrenih riječi možemo samo poželjeti neka mu karijera ide u smjeru kojeg si je poželio.