SAMO ZA TPORTAL

Ovako nam je Dominik Livaković komentirao mogući odlazak iz Dinama, ali i status na golu reprezentacije

25.07.2019 u 08:33

Bionic
Reading

Dinamov 24-godišnji golman Dominik Livaković, ujedno hrvatski nogometni reprezentativac, ovih dana spominje se kao potencijalni vlasnik novog rekorda među hrvatskim vratarima kada su u pitanju odštetni iznosi transfera. No hoće li Livaković, koji se i protiv gruzijskog Saburtala pokazao kao jedna od najčvršćih Dinamovih karika, otići iz Maksimira, odgovor ne zna ni on sam

Dinamo je već osvojio jedan trofej u novoj sezoni, svladavši Rijeku u Superkupu. Potom je bez stresa svladao Lokomotivu u 1. kolu Hrvatski Telekom Prve lige, a onda i pobjedom 2:0 u gostima kod gruzijskog Saburtala napravio veliki korak prema trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

I stoga Dinamov trener Nenad Bjelica može biti sretan s obzirom na uspješan ulazak u sezonu. Ipak, po pitanju igračkog kadra još nije sve posve jasno, jer spominju se i odlasci Danija Olma, odnosno vratara Dominika Livakovića, koji se nastupima u 'modrom' dresu probio i do reprezentativne 'jedinice'. Dakle, svima je jasna njegova važnost za zagrebačku momčad koja je prošle sezone nakon 49 godina izborila europsko proljeće, a sada iskorak želi i u najjačem klupskom natjecanju, Ligi prvaka.

Dominik, iskrene čestitke na još jednoj odličnoj utakmici, a posebno na obrani u 51. minuti, kada ste zaustavili najopasniju priliku protivnika.

'Hvala na čestitkama, ali mislim da one idu u smjeru cijele momčadi. Nije lako igrati utakmice u kojima te svi unaprijed proglase pobjednikom i zato je bilo bitno proći kroz Gruziju bez stresova. Što se moje obrane tiče, svi znamo da je specifično braniti u klubu poput Dinama. Najčešće nemate puno posla, ali te dvije, tri situacije u utakmici morate biti pravi', rekao je po povratku iz Gruzije u razgovoru za tportal Dominik Livaković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

U tri službene utakmice Dinamo je bez primljenog gola. Čime ste pokazali da ste najčvršća karika 'modre' momčadi. Kako će Dinamo bez vas do Lige prvaka?

'Na 'nulu' u mreži utječe igra cijele momčadi. Danas faza obrane počinje na suparničkoj polovici dok je vratar posljednja karika u lancu. Ove tri utakmice bez primljenog gola zasluga su cijele momčadi. Što se Lige prvaka tiče, ja sam član Dinama i veselim se nastavku kvalifikacija te eventualnom plasmanu u Ligu prvaka, no pomalo. Korak po korak.'

Dogodi li se transfer sljedećih dana, čini se da vas Dinamovi navijači više neće gledati u Maksimiru?

'Što se tiče transfera, neke stvari i ja doznam iz medija, što ne znači da su i točne. Znamo svi da se takve stvari rješavaju u trokutu Dinamo, zainteresirani klub i ja. I kada sve tri strane pristanu, tada je transfer realiziran. U ovom trenutku sam vratar Dinama i jedino o čemu razmišljam je Belupo u subotu pa uzvrat protiv Saburtala. Ako se u međuvremenu nešto dogodi, mediji će to vrlo brzo saznati.'

Montpellier bi trebao biti vaš novi klub. Ukoliko transfer uistinu vrijedi onoliko koliko se dosad pisalo u medijima, preko 7,5 milijuna eura, bili biste definitivno najskuplji hrvatski golman. Dosad je tu titulu nosio Lovre Kalinić, koji je iz Genta prešao u Aston Villu za šest milijuna eura, dok transferi Pletikose nisu bili skuplji od 2,5 milijuna eura.

'U nogometu je svake godine ples milijuna. I nekada te cifre odlaze do neslućenih visina. Mislim da bi takve stvari trebale biti poslovnom tajnom, barem za sada. A kada se nešto realizira, onda neka se objavi.'

  • +11
Saburtalo - Dinamo, 2. pretkolo Lige prvaka, 2019./20. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Prije utakmice protiv Engleza u Ligi nacija govorili ste da vam je engleska liga najveći izazov. Je li odlazak u Francusku samo stepenica na tom putu ili bi vas utakmice protiv PSG-a, Marseillea i Lyona mogle zadovoljiti?

'Meni novac nije toliko bitan koliko želim pravu sredinu u kojoj mogu nastaviti svoj razvojni put. Onog trenutka kada vratar ili igrač pomisli da je sve naučio, tu najčešće krene njegov pad. Učim i treniram na svakom treningu i utakmici i ako se dogodi da odem, onda bih htio da je to neka zdrava sredina u kojoj vidim prostor za napredak.'

Prijetit će vam, barem kako sada stvari stoje, Neymar, Mbappe, Cavani, Dembele, Payet?

'Govorite kao da je to gotova stvar. Mene samo zanima tko će mi prijetiti u subotu u Koprivnici te Rolović u utorak.'

Nastupima u reprezentaciji, ali i Dinamu dokazali ste da zaslužujete reprezentativnu 'jedinicu'. Jeste li i vi tog dojma?

'Neću biti lažno skroman. Cijelu svoju karijeru stremio sam jednom cilju - biti prvi vratar reprezentacije. Uostalom, siguran sam da tako razmišljaju svi vratari. Dobio sam priliku, mislim da sam je opravdao i svim silama ću pokušati zadržati tu poziciju. I kroz igre u Dinamu i kroz nastupe za reprezentaciju Hrvatske', završio je ovaj, za golmanske godine, još uvijek mladi Zadranin, 24-godišnjak koji evidentno raste iz dana u dan, iz tjedna u tjedan. I pred kojim su tek najbolje golmanske godine u nekoj od najjačih europskih liga.