VELIKA 'FACA' U ZAGREBU

Ovako još nikada nitko nije govorio o hrvatskom rukometu

27.09.2016 u 13:35

Bionic
Reading

Predsjednik Međunarodne rukometne federacije (IHF) dr. Hassan Moustafa boravio je u radnom posjetu Hrvatskom rukometnom savezu, nakon kojeg je izjavio kako Hrvatsku doživljava 'srcem svjetskog rukometa' te najavio kako bi volio da naša zemlja ponovno bude domaćin svjetskog prvenstva

'Hrvatska je srce svjetskog rukometa. Kao trener sam često dolazio u rukometne škole u šibenski Solaris. Dobro mi je poznato mi je koliko je rukomet važan u Hrvatskoj', rekao je predsjednik IHF-a na početku svog izlaganja na konferenciji za medije povodom sastanka s čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) te dodao:

'Vrlo usko surađujemo s Hrvatskim rukometnim savezom na različitim poljima. Puno nam pomažu u promociji rukometa širom Europe i svijeta.'

Posebne pohvale je dr. Mustafa izrekao na račun igre hrvatskih rukometaša koja bi trebala biti putokaz u kojem bi smjeru rukomet trebao ići.

'Ima puno momčadi koje igraju snažan i agresivan rukomet. No, Hrvatska je drugačija. Igra vrlo lijep, tehnički dotjeran rukomet, a to nam je potrebno. I to je jedan od razloga naše tijesne suradnje s HRS-om.'

Domaćin predsjednika IHF-a bio je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac koji je rekao kako su, osim o aktivnostima na organizaciji Europskog prvenstva za rukometaše 2018., promociji rukometa na pijesku i aktivnom uključivanju hrvatskih delegata u strukturu IHF-a, s visokim gostom razgovarali i o mogućnosti kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. godine.

'Otvorili smo tu temu, ali još je rano za pokretanje procedure, jer se domaćin bira četiri godine unaprijed. No, najavili smo da želimo organizaciju tog svjetskog prvenstva', izjavio je predsjednik HRS-a.

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac je na kraju konferencije za medije dr. Hassanu Moustafi darovao prvi primjerak u staklu izrađene maskote EP-a 2018. koje će biti održano u Hrvatskoj.

'S organizacijom SP-a 2009. visoko smo si podigli ljestvicu, a trudit ćemo se da ovo europsko prvenstvo bude još bolje i zapamćenije', izjavio je Grahovac.

Ako je suditi prema dojmovima koje je iz Hrvatske ponio 2009. godine, naša država će u dr. Moustafi imati snažnog zagovornika te kandidature.

'Svjetsko prvenstvo 2009. bilo je jedno od najbolje organiziranih ikada. Bili bismo jako sretni, kada bismo ponovno mogli u Hrvatskoj organizarati takvo natjecanje', govorio je predsjednik IHF-a koji se u Zagrebu pohvalio nedavno objavljenim rezultatima gledanosti sportova na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

'Ovo su bile najbolje olimpijske igre za rukomet. Dobili smo statistike gledanosti i rukomet je bio na drugom mjestu. Naravno, nogomet je bio 'broj 1', ipak je to Brazil. Iza rukometa, iako Brazil nije snažna rukometna zemlja, bili su odbojka, košarka i gimnastika. To se nikada prije nije dogodilo.'

Predsjednik IHF-a vjeruje da je za to zaslužna veća izjednačenost reprezentacija koje su se natjecale, ali i unapređenje pravila.

'Nakon brojnih sastanaka radnih skupina sudaca, trenera, igrača, medijskih stručnjaka, imali smo 15 ponuđenih prijedloga. Odlučili smo se primijeniti pet promjena i vrlo smo sretni dosadašnjim učincima', zaključio je predsjednik IHF-a koji je za jedan od sljedećih ciljeva postavio uvrštanje rukometa na pijesku u obitelj olimpijskih sportova, pri čemu će mu i Hrvatska, kao jedna od najuspješnijih zemalja, biti jak adut.

U 15 sati će čelnika svjetskog rukometa primiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

'Na tom ćemo sastanku zamoliti predsjednicu da bude pokroviteljica EP-a 2018. godine. Ujedno, želimo pokazati predsjedniku IHF-a da u svom radu imamo i podršku države', najavio je Tomislav Grahovac.

Odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik HRS-a osvrnuo se i na situaciju oko izbornika muške seniorske reprezentacije.

'U roku od dva tjedna imat ćemo sastanak Upravnog odbora na kojem bi prvo trebali raspraviti ostavku Željka Babića, a tek onda odlučivati o novom izborniku. Nismo još nikoga predložili. Upravni odbor će prvo raspravljati hoće li svi predloženi kandidati zadovoljavati kriterije i tek onda ćemo imati novog izbornika. Trudimo se da to bude što prije', rekao je Grahovac.