još lakši posao

Ovako Hrvatska može na Euro, čak i ako doživi debakl u kvalifikacijama!

13.10.2017 u 17:08

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija imat će se priliku boriti za titulu u novostvorenoj Ligi nacija tijekom sljedeće dvije godine, a također će putem ovog natjecanja moći izboriti i plasman na Euro 2020. godine, ako zapne u regularnim kvalifikacijama...

Na reprezentativnom planu Uefa je odlučila uvesti novo natjecanje koje će zakomplicirati i kvalifikacije za sljedeće Europsko prvenstvo.

  • +17
Hrvatska Ukrajina 2:0 Izvor: Reuters / Autor: VALENTYN OGIRENKO

Naime, Liga nacija dat će priliku reprezentacijama koje su kiksale u kvalifikacijama i nisu uspjele biti među prve dvije momčadi u skupini te tako izboriti plasman na Euro na normalan način. Umjesto dodatnih kvalifikacija kakve smo dosad imali, na Euro će se ići pomoću rezultata u Ligi nacija. Četiri ekipe na taj će naći proći dalje, po jedna iz svake od Liga A, B, C i D.

Hrvatska koja se nalazi u najjačoj Ligi A imat će priliku boriti se za titulu u novostvorenom natjecanju, a također bi mogla u slučaju neuspjeha u kvalifikacijama za Euro pomoću Lige nacija još lakše izboriti dodatne utakmice u kojima se nastavlja borba za odlazak na veliku europsku smotru.

Naime, pobjednici svake od četiri skupina u koje su podijeljene Lige A, B, C i D imaju garantirani 'play-off' u ožujku 2020. godine u kojem najuspješnija reprezentacija odlazi i na Euro. No, situacija će se značajno zakomplicirati ako te reprezentacije već izbore plasman na europsku nogometnu smotru, jer će ih zamijeniti onda druge najuspješnije ekipe Lige nacija koje će dobiti drugu šansu.

Drugim riječima, u slučaju da većina reprezentacija iz Lige A izbori plasman na europsku nogometnu smotru kroz regularne kvalifikacije, što je za očekivati, a naši recimo ne, Hrvatska bi mogla izravno u 'play-off' čak i uz vrlo prosječne rezultate u Ligi nacija.

Zanimljivo, to također znači da bi Hrvatska i uz posljednje mjesto u kvalifikacijskoj skupini za Euro, što je dosad bilo nezamislivo, vrlo vjerojatno svejedno igrala u dodatnim kvalifikacijama, odnosno novostvorenom 'play-offu', samo zahvaljujući svom statusu u Ligi nacija u kojoj se nalazi u privilegiranoj Ligi A, iz koje će sigurno većina momčadi otići na Euro regularnim putem, a ostalim nesretnicima bit će otvorena druga šansa da se kroz dodatne dvije utakmice i oni nađu tamo.

Autor: YouTube

Liga nacija dobra je vijest i za slabije reprezentacije poput Farskih Otoka, Luksemburga i sličnih, jer najbolja momčad iz najslabije Lige D također će nakon 'play-offa' naći svoje mjesto na europskoj nogometnoj smotri.

Zasad se čini komplicirano, ali u praksi ne bi trebalo biti, a Hrvatska se na nova rješenja iz Uefe sigurno neće žaliti...