'plavi' se crvene

Ovaj je klub sedam puta bio prvak Njemačke, ali sada proživljava veliku krizu: već 29 utakmica bez pobjede, a sada stigao i četvrti trener ove sezone

27.12.2020 u 17:04

Bionic
Reading

Švicarski 66-godišnji nogometni stručnjak Christian Gross u nedjelju je imenovan novim trenerom Schalkea, a angažman je dogovoren do kraja sezone u kojoj će mu glavni zadatak biti spasiti klub od ispadanja iz elitnog razreda njemačkog klupskog nogometa.

'Za Schalke će u sljedećih pet mjeseci sve biti usmjereno prema ostanku u Bundesligi. Christian Gross je pokazao kako u Njemačkoj, tako i u Engleskoj, da se može uspješno nositi s takvim izazovima', izjavio je sportski direktor Schalkea Jochen Schneider.

Christian Gross u svojoj trenerskoj biografiji ima naslove prvaka Švicarske s Grasshoppersom i Baselom, no za Schalke je važnije da je u prošlosti uspijevao izvesti klubove poput Stuttgarta i Tottenhama iz opasne zone i zadržati ih u prvoligaškom društvu.

Posljednjih godina Gross je radio kao trener u egzotičnim nogometnim destinacijama, poput Saudijske Arabije i Egipta.

Gross je već četvrti trener koji će u ovoj sezoni sjesti na klupu Schalkea, momčadi koja već 29 utakmica zaredom u Bundesligi ne zna za pobjedu, a sa četiri boda se nalazi na zadnjem mjestu. Posljednju pobjedu Schalke je upisao još 17. siječnja ove godine, kada je na svom stadionu svladao Borussiju Mönchengladbach 2:0.

Sezonu je započeo David Wagner, ali je otpušten nakon dvije utakmice, Manuel Baum je izdržao deset utakmica, a Huub Stevens je bio privremeno rješenje za jednu utakmicu.

Gross će prvu utakmicu voditi 2. siječnja, kad će Schalke gostovati kod berlinske Herthe.