BRAVO TONČI

Ovaj je hrvatski sportaš najbolji na svijetu!

05.02.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Tonči Stipanović prvi je laseraš svijeta! Šime Fantela i Igor Marenić su četvrti među dvojcima, u prvih deset su i Enia Ninčević i Romana Župan, te Pavle Kostov i Petar Cupać

Pobjeda u Miamiu na regati Svjetskog kupa prošloga tjedna donijela je Stipanoviću broj jedan na svjetskoj ljestvici olimpijskog samca Lasera! Prvi put Tonči je broj jedan i svrgnuo je s vrha Australca Toma Burtona koji je tu poziciju držao više od godinu dana. Konstanta iznimnih rezultata tako je napokon potvrđena i na ljestvicama Svjetskog jedriličarskog saveza.

Dobar nastup u Miamiu donio je napredak u istoj klasi i Filipu Jurišiću, sa 46. mjesta stigao je na 29., što mu je zasad plasman karijere. Na 26. se nalazi Daniel Mihelić, koji u sezonu tek kreće.

Šime Fantela i Igor Marenić također su visoko, na četvrtom mjestu dvojaca, njihova imena nikad na treba tražiti van samoga vrha. Na prvom mjestu su Australci Belcher i Ryan. U ženskoj konkurenciji bodovi prikupljeni prošle godine još drže visoko Eniu Ninčević i Romanu Župan, na desetom mjestu. Djevojke će na proljeće početi skupljati nove bodove. Prve su Britanke Wegeulin i Mcintyre.

Slično je i s Pavlom Kostovom i Petrom Cupaćem u 49er-u, također još nisu krenuli s regatnom sezonom, ali bodovno stanje još uvijek im je dobro i nalaze se na također izvrsnom šestom mjestu na svijetu. Broj jedan drže Britanci Morrison i Grube.

Svjetska prvakinja Tina Mihelić trenira i priprema se za proljetni dio Svjetskog kupa u Europi, zimski dio je propustila pa je stoga i nešto niže plasirana na svjetskoj ljestvici ženskog samca, na 17. mjestu. Mlade juniorke Anđela de Micheli Vituri i Ana Zelić su 133. i 150. Prva je Francuskinja Mathilde de Karengat.

Put vrha na svjetskim ljestvicama krenuo je Ivan Kljaković Gašpić. Zbog regatne stanke lani i nužnog odmora pao je u poretku, no Miami ga je odmah lansirao sa 43. na 25. mjesto na ljestvici teškog samca Finna. 14. je Milan Vujasinović, a vodi Australac Oliver Tweddel.

Daskaš Luka Mratović ovih je dana dovršio jedan važni zadatak, predao je diplomski rad i uskoro bi trebao diplomirati tako da se može ponovno koncentrirati na jedrenje. Na ljestvici klase RS:X je 64., Mihovil Fantela se nalazi na 110. mjestu, prvi je Brazilac Ricardo Santos.