IMPRESIVNE BROJKE

Ova utakmica sigurno će imati posebno mjesto u Dalićevim uspomenama; Ćiro bi bio jako ponosan...

28.03.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Prije deset dana, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, potpisao je novi ugovor prema kojem bi na klupi trebao ostati do završetka ciklusa koji uključuje svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će biti održano u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Dalić je preuzeo Vatrene u teškom trenutku u listopadu 2017. godine, a od tada je ostvario niz impresivnih rezultata. Pritom se ističu drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima u Rusiji 2018. i Katru 2022. godine, no Dalić je s Hrvatskom izborio i završni turnir Lige nacija koji će ove godine biti održan u Nizozemskoj, kao i osminu finala Eura 2020. Tri puta je izborio završne turnire, a u dva puna kvalifikacijska ciklusa pod njegovom vodstvom, Hrvatska se na završnice plasirala kao prvoplasirana momčad u skupini.

Ušao je u šestu godinu na toj poziciji, koliko su odradili i Ćiro Blažević te Slaven Bilić.

Do utakmice u Bursi, Dalić je reprezentaciju vodio 71 put, odnosno s današnjom utakmicom protiv Turske, izjednačit će se sa svojim mentorom, Miroslavom Ćirom Blaževićem, koji je 72 puta vodio A reprezentaciju.

Inače, po povratku iz Katra, Dalić je posebnim riječima zahvalio upravo, nažalost pokojnom, Ćiri Blaževiću, uz kojeg je sjednio na klupi varaždinskog kluba na početku svog trenerskog puta. I sigurni smo da će ga i ove brojke još jednom na te njihove zajedničke dane.

Međutim, kod Dalića nikad ništa nije bilo jednostavno. Pa tako ni preuzimanje reprezentacije. Jer na njenu je klupu sjeo u vrlo nezgodnom trenutku, samo dva dana uoči ključne utakmice kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine, kada Hrvatskoj ništa drugo nije igralo osim pobjede kod Ukrajine. I tada je 'položio', a sve što je kasnije odradio - bilo je za povijest.

A ona je očito iznenadila i njega, što je i potvrdio riječima na početku priprema za ovaj kvalifikacijski ciklus.

'Nisam očekivao da ću biti toliko izbornik. Jesam lud, ali nisam toliko lud da sam mogao to predvidjeti. Išao sam korak po korak i dogodilo se. Ostvarili smo čudo. Nisam to očekivao, ali moramo biti ambiciozni i ostvariti cilj'.

Doduše, protiv Walesa u Splitu prije nekoliko dana Hrvatska je nes(p)retno ostala bez dva boda, ali na svu sreću - do kraja kvalifikacija ostalo je još puno utakmica. A možda već i večeras Modrić i ekipa nadoknade taj 'minus' na kontu.

  • +104
Kvalifikacije za Euro 2024: Turska - Hrvatska, 28.3.2023. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec