RAZLOZI ZA ZADOVOLJSTVO

Otvoren novi rukometni hram - Centar Zamet

10.09.2009 u 16:59

Bionic
Reading

Desetljećima su čekali i napokon dočekali - riječki rukometaši dobili su novu dvoranu. Današnje svečano otvorenje suvremenog javnog gradskog kompleksa, vrijednog 350 milijuna kuna, obilježava početak jedne nove priče, s kojom se službeno započelo u proljeće 2008, kada su kamen temeljac položili riječki mladi rukometaš Matija Hrvatin te olimpijci Alvaro Načinović i Mirza Džomba

U godinu i pol izgrađena je tako nova sportska dvorana površine 6.768 četvornih metara, trgovačko uslužni prostor koji se proteže na 1.582 četvorna metra i javni trgovi površine 4.283 četvorna metra, a tu je i 250 parkirnih mjesta. Investitor Centra Zamet je Rijeka sport, tvrtka koja je u vlasništvu Grada Rijeke i koja će u sljedećih 25 godina plaćati preko milijun kuna mjesečnog najma S Immorent Leasing International Holdingu, tvrtki koja je financirala izgradnju.

Osim vrijednosti koju ima za sportaše, novi Centar Zamet sa svojom ponudom bit će vrijedan dio života Riječana, a posebna vrijednost dvorane je ona arhitektonska. Radove je izveo GP Krk, projekt je izradio zagrebački 3 DHL studio, a glavni projektant je Paula Kukuljica.

‘Dvorana ima jako puno stepenica, ali to je namjerno da korisnika potaknemo na aktivnost i znatiželju. Polivalentnost dvorane nas je privukla na takav pristup. 51 tisuća posebno dizajniranih pločica dovezena je iz Italije, a one vizualno zazivaju i rukometnu loptu, odnosno mrežu. Kroz igru boja, odnosno kontrasta, njima je na glavnom trgu ispisano Centar Zamet, što će se moći vidjeti i preko Google Eartha. Kosina dvorane se prilagodila okolnim cestama, a trećina dvorane je ukopana u stijenu’, kaže Kukuljica, dodajući da je pogled iz dvorane prema Kvarneru nešto posebno. Posebna je i posvećenost arhitekata bojama.

‘Htjeli smo da boje budu prirodne, prevladavaju boje bukve, svijetlo i tamno siva. Htjeli smo da se sportaši osjećaju kao u dnevnom boravku i da im bude ugodno’, zaključila je Kukuljica.

Igralište dvorane ima ukupno 2.326 sjedećih mjesta, a 23 mjesta rezervirana su za invalide. Stolice na tribinama su drvene i numerirane. Projekt je napravljen prema suvremenim svjetski standardima, a parket je rađen po certifikatu Svjetske košarkaške federacije. Izgrađeno je pomično teleskopsko gledalište, moguće je fizičko odvajanje poprečnih igrališta pomoću pomične zavjese ili pregrade, pa se paralelno mogu odvijati dva treninga.

S treninzima i utakmicama tako će u novoj dvorani uskoro početi riječki rukometaši i rukometašice, među kojima će se u novim, boljim uvjetima, lakše istaknuti neki novi rukometni olimpijci.