SPOMEN NA ŽOGU

Otkrivena spomen-ploča rukometnoj legendi Iztoku Pucu

22.11.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Jedan od najboljih svjetskih rukometaša svih vremena Iztok Puc od danas na ulazu u Kutiju šibica napokon ima svoju spomen-ploču

Na petu godišnjicu preranog odlaska Iztok Puc je na inicijativu Vijeća slovenske nacionalne manjine grada Zagreba, Slovenskog doma te uz podršku Grada Zagreba i rukometnog kluba PPD Zagreb, napokon dobio spomen-ploču koja od danas krasi pročelje Sportske dvorane Trešnjevka, popularne Kutije šibica. Svečano su je otkrili Iztokov sin Borut Puc i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bila je to ujedno i sjajna uvertira za utakmicu lige SEHA između PPD Zagreba i Celja, momčadi za koje je svojedobno igrao popularni Žoga.

'Kad sam iz Metkovića došao u Zagreb Iztok je bio jedan od prvih koji mi je pružio ruku, pomogao mi da se snađem u klubu i u gradu', prisjetio se bivši hrvatski izbornik Slavko Goluža, dugogodišnji Pucov suigrač u Zagrebu i hrvatskoj reprezentaciji:
'To najbolje govori kakav je Žoga bio čovjek, uvijek je bio na raspolaganju, spreman pomoći nama mladima.'

Prisjetio se Keta detalja s Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.
'Ne mogu zaboraviti Puca koji je tijekom cijelog turnira vukao ozljedu, igrao je načet. I onda finale. Ozljeda je bila takva da u finalu doslovno nije mogao hodati, sve je na kraju trebalo pasti na mene, koji sam tada bio mlad i neiskusan igrač. Sve je uoči utakmice vodilo k tome da Iztok neće moći igrati, da će biti na tribinama. Ja sam ga zamolio da ipak obuće dres, barem da sjedi na klupi uz mene jer sam osjećao da će mi biti lakše. Ne samo meni, nego svima', prepričava Goluža i nastavlja:
'Naravno, Žoga je to i učinio. Nije to bila podrška samo meni, nego i ostalim dečkima. Puno nam je to značilo, veliki je teret bio na našim leđima. Hvala mu za to, bio je velik čovjek. Zato mladim rukometašima koji stasaju moramo pričati o takvim veličinama, moraju znati tko je bio Iztok Puc.'



Božidar Jović
upoznao je Puca još u danima kad je ovaj igrao za banjalučki Borac
'U Banjoj Luci je stanovao nedaleko od mene, kad su me priključili prvoj momčadi baš me on gotovo svaki dan vozio na treninge i nazad. Uvijek se kao stariji igrač brinuo za nas mlade... Tako je bilo i kad sam prešao u Zagreb, prvi moj doživljaj Zagreba je da sam otišao na ručak kod njega', prisjetio se Jović i nastavio:
'Igrali smo zajedno, bio je istinski rukometni virtuoz koji je praktički u napadu odrađivao pola posla za momčad. Trebao si samo stati i čekati da ti Žoga doda loptu. Jednostavno... Bio je rođeni pobjednik, borac do samoga kraja. Zato će ova spomen ploča puno značiti mlađim generacijama, da upoznaju legende, da se počnu zanimati za njih. Izuzetno mi je drago da je dobio svoje mjesto baš ovdje u Kutiji šibica koja je hram rukometa. Možda i nadležni shvate da treba uložiti da bi naš najtrofejniji sport i u budućnosti mogao stvarati nove osvajače medalja i igrače poput Iztoka Puca', zaključio je Božidar Jović.

Iztok Puc je rukometna legenda jugoslavenskog, hrvatskog i slovenskog rukometa. Najveće uspjehe u klupskom rukometu ostvario je u dresu Zagreba s kojim je osvojio dva naslova europskog prvaka (1992. i 1993.). Bio član zlatne generacije hrvatskih rukometaša koji su se na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. okitili naslovom olimpijskih pobjednika. S hrvatskomreprezentacijom osvojio je i srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995. te broncu na Europskom prvenstvu 1994. u Portugalu.

Puc je jedini rukometaš koji je nastupio na trima olimpijskim igrama igrajući za tri različite reprezentacije. Prije nastupa s hrvatskom reprezentacijom u Atlanti, 1998. igrao je u Seulu za reprezentaciju SFRJ te osvojio brončanu medalju. Prije 12 godina nastupio je i na Olimpijskim igrama u Sydneyju za Sloveniju te osvojio osmo mjesto. Preminuo je 20. listopada 2011. u 46. godini nakon kratke i teške bolesti.