NOGOMETNI BALKAN

Osim: U regionalnoj ligi nogomet bi procvjetao

12.11.2009 u 13:06

Bionic
Reading

Nekadašnji trener Željezničara, Partizana, Sturma te reprezentacija Jugoslavije i Japana vjeruje kako bi regionalna nogometna liga imala veliki potencijal

Dinamo, Hajduk, Željo, Sarajevo, Zrinjski, Partizan i Zvezda ponovno u istom natjecanju? Mnogi zaziru od takve ideje, no Ivica Osim, nekadašnji nogometni izbornik SFRJ vjeruje kako je upravo osnivanje regionalne lige rješenje mnogih (nogometnih) problema na ovim prostorima.

'Siguran sam da nogometaši u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, po svom potencijalu, spadaju u sam europskih vrh. Uvjeren sam da bi zajednička liga donijela mnogo koristi svima. Smeta mi što se narodom na prostoru SFRJ toliko dugo manipuliralo. Međutim, upravo su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi pokazale koliko se dobar nogomet igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji', kazao je Osim novinarima beogradskog Sportskog žurnala, a koji prenosi i B92.

Uspoređujući nogomet s košarkom i vaterpolom koji već dobro funkcioniraju u regiji, Osim je uvjeren da je regionalna liga nogometni rudnik zlata:

'Od takve lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača. Radio sam dugo u inozemstvu i znam mnogo trenera koji tvrde da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Vjerujem da bi poslije nekog vremena i UEFA prvaku tog natjecanja dala mjesto u Ligi prvaka.'

Jasno, svjestan je Osim problema s navijačima, mržnjom i problemima koji bi se događali u taj famoznoj regionalnoj ligi, no smatra da su to sve rješivi problemi.

'Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bijedi i nesreći. Mislim da je vrijeme tih ljudi prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti', kazao je Ivica Osim i na kraju se osvrnuo na problem vlasništva klubova.

'Mora se znati tko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema napretka. Bugari i Rumunji su po tom pitanju napravili korak naprijed i rezultati se jasno vide. Skoro svake godine neki od njihovih klubova igra u Ligi šampiona. Kada bi se i to pitanje reguliralo, uz formiranje jedinstvene lige, nogomet na ovim prostorima bi procvjeta.'