USPJEŠAN USPON

Osim Hrvatica, na Mt. Everestu još 24 alpinista

20.05.2009 u 11:12

Bionic
Reading

Najmanje je 26 alpinista stiglo na najviši svjetski vrh Mount Everest u jednom danu jučer s nepalske strane, a među njima i dvije Hrvatice sestre Iris i Darija Bostjančić iz Rijeke, javljaju mediji u srijedu

Među njima je bio i sherpa vodič koji se na Mount Everest popeo 13. put i Darija i Iris, prve žene ove godine na vrhu svijeta, ali i prve sestre u povijesti koje su istovremeno došle na vrh Mount Everesta, piše "Kathmandu Post" prenoseći izjavu iz nepalskog ministarstva turizma.

Sherpa Chhuldim je na 8.848 metara visok vrh stigao 13. put dok su sestre Darija i Iris Bostjančić popele na planinu uz pomoć trojice sherpi. Ostali koji su se popeli na Mount Everest u utorak su 12 nepalskih alpinista, dvojica Britanaca, jedan Austrijanac, jedan Makedonac, jedan Danac i trojica Tajvanaca, dodaje 'Post'.

Više od 88 alpinista, s nepalske i tibetanske strane, popelo se do sada na vrh za vrijeme proljetne penjačke sezone, navodi web stranice 'Everest News'.

Najmanje su tri osobe ove godine poginule pokušavajući stići na vrh, dodaje 'Everest News'. Nepalska proljetna sezona penjanja počinje u travnju a traje do kraja svibnja.