Drama u Ht prvoj ligi

Osijek i Dinamo iznenađujuće ostali bez bodova uoči derbija pa Hajduk ipak ima šansu osvojiti titulu; evo tko s kim igra do kraja sezone

02.05.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Završnica nogometne Hrvatski Telekom Prve lige postala je još zanimljivija nakon što je Osijek na stadionu Gradski vrt odigrao 2:2 protiv Istre 1961. Uz to se poklopilo da je kiksao i Dinamo odigravši protiv Lokomotive 1:1. Evo što to zapravo znači za Hajduk…

Do kraja prvenstva Hrvatski Telekom Prve lige očito nas čeka još neizvjesnosti, a sve se dodatno zakuhalo kada je Osijek u 33. kolu pred svojim navijačima u Gradskom vrtu neočekivano odigrao 2:2 s Istrom 1961. Ako tome dodamo da je u prošlom kolu poražen kod Rijeke, ispada da se momčad Nenada Bjelice ovim remijem najvjerojatnije oprostila od borbe za naslov prvaka, a donedavno su imali sve u svojim rukama i opasno prijetili Dinamu. Ovim remijem Osijek je ostao treći na ljestvici sa 65 bodova, jednim manje od drugog Hajduka, a pet manje od Dinama.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Nismo zadovoljni bodom, jer očekivali smo sva tri. Dobro smo ušli u utakmicu, imali smo 2:0, ali nakon što se u ovako važnoj utakmici primi dva gola naravno da se teško vratiti', rekao je trener Osijeka Nenad Bjelica.

NK Osijek - NK Istra 1961 2:2, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Podsjetimo da je Dinamo s novim trenerom Antom Čačićem u zadnja dva kola jedva svladao Goricu (0:1) te nakon toga ostao bez dva važna boda protiv Lokomotive.

S druge strane Hajduk je nakon pobjede u derbiju protiv Dinama 1:0 na punom Poljudu kiksao u Koprivnici (0:0), ali je u ovom kolu ipak (očekivano) pobijedio Hrvatski dragovoljac. I to golom Marka Livaje u samoj završnici…

S ova dva izgubljena boda jasno je da Dinamo u barem jednom derbiju koji igra na Maksimiru protiv Osijeka i Hajduka treba pobjedu. Podsjetimo, prije 33. kola Dinamu je za novu titulu prvaka bilo dovoljno sedam bodova iz četiri susreta. No sada im se matematika pokvarila i puno će odgovora dati, osim derbija, gostovanje u Šibeniku u sklopu 35. kola.

'Prvenstvo je opet zanimljivo. Svaka utakmica je priča za sebe. Sad nas čeka protivnik koji gaji ambicije, uz Hajduk pretendira na vrh ljestvice. Moramo se osvježiti, da vidimo na koga ćemo moći računati. Sigurno je da je Dinamo domaćin i, bez obzira na to što dolazi Osijek, mi smo favoriti', kazao je nakon remija iskusni trener Dinama Ante Čačić.

NK Lokomotiva - NK Dinamo 1:1, sažetak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Ispada tako da se Hajduk, usprkos nedavnom kiksu u Koprivnici, kada zbog kartona nisu igrali Livaja i Kalinić i završilo je 0:0, vratio u igru za titulu prvaka. Iako je jasno da Hajduk ne igra dobro, još uvijek može do prve titule nakon 2005. godine. No ključno im je sljedeće, 35. kolo, u kojem ih na Rujevici čeka Jadranski derbi protiv Rijeke. To će im biti ključna utakmica u sezoni i nema sumnje da će momčad biti dodatno mobilizirana jer je jasno da igra nije dobra. Ali s tri boda iz Rijeke sve bi se moglo dodatno zakuhati jer nakon toga na Poljudu dočekuju Istru 1961 i onda ih čeka odlazak na derbi u Zagreb.

A završetkom prvenstva čeka ih finale SuperSport nogometnog kupa 26. svibnja na Poljudu protiv Rijeke. Dakle ni dvostruka kruna još uvijek nije nedostižna za Hajduk, što se nakon kiksa u Koprivnici činilo kao nemoguća misija.

No matematički još uvijek nije bez šansi i Rijeka, iako su je mnogi prekrižili, ali joj se puno toga mora poklopiti. Tek nakon sljedećeg kola, kada su na rasporedu dva derbija (Rijeka – Hajduk i Dinamo – Osijek), sve će biti puno jasnije.

Nije nemoguć ni scenarij da upravo zadnje kolo, kada je na rasporedu na Maksimiru veliki derbi Dinama i Hajduka, odluči o prvaku HT Prve lige. Podsjetimo da bi u slučaju jednakog broja bodova Hajduk, ako pobijedi u tom zadnjem kolu, bio prvak zbog boljeg međusobnog omjera.

  • +16
Hajduk - Hrvatski dragovoljac, 29.4.2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Raspored HT Prve lige do kraja sezone

34. kolo (8.5.)

  • Rijeka - Hajduk
  • Dinamo - Osijek

35. kolo (14. i 15.5.)

  • Hajduk - Istra
  • Osijek - Lokomotiva
  • Šibenik – Dinamo

36. kolo (21.5.)

  • Dinamo - Hajduk
  • Gorica - Osijek
Standings provided by SofaScore LiveScore