NOVA TAKTIČKA RJEŠENJA

Operacija Koreja uspjela, novi aduti 'doktora' Štimca!

10.09.2013 u 15:41

  • +6

Prijateljska nogometna utakmica J. Koreja-Hrvatska

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNS

Bionic
Reading

U jeku najvećeg pritiska reprezentacije Južne Koreje, Domagoj Vida postigao je prvi pogodak u karijeri za Hrvatsku, a posao je dovršio Nikola Kalinić, nakon odličnog ubacivanja Pivarića. Do kraja, Korejci su samo smanjili na konačnih 2:1

Utakmica u Koreji ponudila je neke odgovore, ali i nova pitanja, koja se prvenstveno tiču taktike i kadra. Zamjene iz drugog poluvremena redom su pokazale dobru igru, pa ostaje na izborniku da procijeni može li itko dati kvalitetu više za reprezentaciju i ubuduće.

Hrvatska je u prvom poluvremenu na terenu djelovala solidno, imala je više prilika za pogodak od domaćina, a taktička varijanta s trojicom igrača u obrani nije donijela obrambenih problema. Štoviše, višak igrača u veznom redu uspijevao je rezultirati pritiskom na prvu i drugu veznu liniju Korejaca, pa su obje velike prilike koje je stvorila Hrvatska došle kao rezultat uspješno oduzete lopte naših reprezentativaca. Nažalost, Kalinić je za nekoliko centimetara prebacio gredu, dok je udarac Rakitića zaustavio korejski vratar.

Ono što u prvom poluvremenu nije bilo idealno prva je distribucija lopte koja je kretala iz zadnje linije, a koju su trebali preuzeti Rakitić, Ademi ili Perišić. Sredinom prvog poluvremena u nekoliko je navrata Hrvatska gubila loptu u opasnoj zoni, kada se nismo uspjeli osloboditi pritiska Koreje, no srećom, kombinacija, prije svih, Krešića i Lovrena, uspijevala je riješiti sve probleme.

Osim toga, vidjelo se da Kalinić ima velikih problema s prvim dodirom s loptom te da nije pravi napadač kada treba igrati leđima prema golu, jednako kao što ni desna strana nije funkcionirala, gdje je većinu vremena sam ordinirao Darijo Srna. Osim jednog ili dva bljeska Eduardo je ostao nevidljiv, jednako kao i Ivan Perišić, barem što se napada tiče.

Drugo poluvrijeme odličnim driblingom i nešto lošijim udarcem otvara Son, inače prvotimac Bayera iz Leverkusena, koji je tijekom prvog dijela ostao nevidljiv. Korejci su potpuno zagospodarili terenom, imali nekoliko vrlo dobrih prilika, a samo su zbog nepreciznosti i ponekih dobrih reakcija Krešića ostali na nuli. A onda, grom iz vedra neba – Hrvatska koristi prednost u visini i težini pa tandem Benko - Vida u 65. minuti donosi vodstvo za 'kockaste', nakon ubacivanja iz slobodnog udarca.

Pogodak je očito pomalo ošamutio domaćine, pa su jednostavno i naivno ispala tri braniča, prije negoli je Pivarić odličnim centaršutom pronašao glavu Kalinića za novi pogodak Hrvatske u 72. minuti. Do kraja utakmice svaka od reprezentacija imala je po jednu izrazitu priliku, prije nego je u posljednjim trenucima Lee postigao počasni pogodak za konačnu pobjedu Hrvatske 2:1.