VRIJEDNOST ZA NOVAC

Oni su pet najboljih kupovina ovoga ljeta!

29.07.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Iako je teško reći koliko je igrač dobra kupovina prije nego li odigra barem jednu sezonu za svoj novi klub, s obzirom na renome i dosad prikazano na terenu, ova su petorica dosad najbolji ulovi aktualnog prijelaznog roka

Bogat prijelazni rok zasad je napumpan velikim transferima poput onog Luisa Suareza, Jamesa Rodrigueza ili Davida Luiza, no najbolji omjer plaćenog iznosa i igračke kvalitete ostvarili su neki drugi igrači. Oni su pet najboljih kupovina u dosadašnjem tijeku prijelaznog roka…

5. Andre Hahn, 23, krilni napadač
Transfer: prešao iz Augsburga u Borussiju (M) za 2,5 milijuna eura
Novopečeni njemački reprezentativac prošle je godine u Bundesligi postigao 12 golova i devet asistencija te nema dvojbe da će ubuduće na njega računati i nacionalni izbornik. Vrlo je prodoran i ima odličan udarac te je igrač kojem neće trebati period prilagodbe. Vjerojatno je samo u Njemačkoj (od velikih liga) moguće dobiti takvog igrača za ovakav novac.

4. Ezequiel Garay, 27, centralni branič
Transfer: prešao iz Benfice u Zenit za 6 milijuna eura
Da, to je onaj isti igrač koji je bio u srcu obrane koja nije primila pogodak u eliminacijskoj fazi Svjetskog prvenstva, sve do produžetaka protiv Njemačke. Također, to je isti igrač koji je igrao u srcu obrane Benfice, kluba koji je drugu sezonu zaredom došao do finala Europske lige. S obzirom koliko su ovog prijelaznog roka koštali baš centralni branič, ovo se čini više kao krađa nego kupovina.

3. Remy Cabella, 24, ofenzivni vezni
Transfer: prešao iz Montpelliera u Newcastle za 10 milijuna eura
Uvjerljivo najbolji igrač svoga kluba prošle sezone, Cabella je kao veznjak postigao čak 14 golova, a pritom je podijelio i devet asistencija. Cijeli ovaj posao podsjeća na onaj od prije nekoliko godina, kada je Newcastle, također gotovo potpuno neshvatljivo, za samo pet milijuna eura u svoje redove doveo Yohana Cabayea. Cabella je dvostruko skuplji, ali i dalje vrhunski igrač za relativno malen novac.


2. Toni Kroos, 24, centralni vezni
Transfer: prešao iz Bayerna u Real Madrid za 30 milijuna eura
Kroos je jedan od najboljih dodavača lopte na svijetu, jedan od rijetkih koji se mogu uspoređivati s Pirlom ili Xavijem. 30 milijuna eura nipošto nije malen iznos, ali plaćen je za igrača koji se ove sezone potvrdio kao prava svjetska nogometna klasa. S obzirom da napadači i ofenzivni vezni koji su za klasu ili dvije lošiji od Kroosa bivaju plaćeni više, onda ne treba čuditi da je ovo možda i najbolja kupovina Real Madrida u posljednjih nekoliko godina.

1.Robert Lewandowski, 25, napadač
Transfer: prešao iz Borussije (D) u Bayern bez odštete
Iako je njegov dolazak koštao mjesta u momčadi našeg Marija Mandžukića, mora se priznati da je Bayern obavio vrhunski posao. Iskoristili su činjenicu da mu BVB nije na vrijeme ponudio novi ugovor te bez odštete u svoje redove doveli igrača kojeg se s pravom može smatrati jednim od najboljih u Europi. Dokazao je to tijekom proteklih godina u Dortmundu, a svi skeptici mogu pogledati što je napravio protiv Real Madrida, prošle sezone u polufinalu Lige prvaka.