PAO JE I Cape Point

Ona je čudo: Vizionarka godine Dina Levačić danas ostvarila novi podvig

14.02.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Hrvatska plivačica Dina Levačić u petak je po lošim vremenskim uvjetima uspješno preplivala False Bay u Južnoafričkoj Republici, a već danas stižu vijesti o novom podvigu mlade Hrvatice

False Bay je bio tek početak južnoafričke avanture za 27-godišnju Splićanku, koja vuče korijene s otoka Ista u zadarskom arhipelagu.

Danas je preplivala i Cape Point, no kao treću i završnu zadaću postavila si je plivanje do legendarnog Robben Islanda - a on je pojam za sve Južnoafrikance koji su ikada plivali.

U osvajanje Cape Pointa krenula je oko šest sati ujutro po lokalnom vremenu i nakon nešto više od četiri sata uspjela izaći na drugu stranu, na Buffalo Bay.

Cape Point je najjužnija točka poluotoka Cape i mnogi ga smatraju mjestom na kojem se spajaju hladni Atlantik i topli Indijski ocean. Zahtjevno more, životinjski svijet, stjenovite litice s malom mogućnošću za pristajanje broda ili izlazak plivača na kopno čine plivanje ondje velikim izazovom.

'Plivanje tradicionalno započinje na Diaz Beachu zbog velikih valova, za koje se smatra da ih je lakše proći na početku nego na kraju plivanja, iako su neki plivači podlegli velikim valovima već na plaži Diaz i prekinuli svoje plivanje vrlo često i zbog gubitka plivačkih naočala. Jedan od izazova je snažna struja koja ponekad ide kontra plivača od Buffalo Baya do Diaz Beacha', kazala je Dina za 24 sata, a sad je čeka posljednji izazov, plivanje do otoka Robben.

  • +5
Vizionar godine - Dina Levačić Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Nadam se da će vremenski uvjeti dopustiti preplivavanje do legendarnog Robben Islanda, koji je pojam za sve Južnoafrikance koji su ikada plivali', rekla je u Dina nedavno za tportal, koji ju je u kategoriji sport proglasio vizionarkom godine.

  • +31
Vizionar godine 2024. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nagradu je umjesto nje danas na konferenciji u zagrebačkoj Laubi primila sestra Damjana, a Dina je nakon novog podviga poslala videoporuku te se obratila okupljenima. Pogledajte!

Poruka Dine Levačić okupljenima na konferenciji Vizionar godine Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Dina je nedavno najavila i svoj novi projekt koji će početi provoditi po povratku u Split.

'To je projekt sportsko-humanitarnog karaktera '104 Dalmatinca', u sklopu kojega ću plivati oko 104 otoka, otočića ili hridi u Dalmaciji', rekla je neumorna Dina, vizionarka godine.