FIFA_SP_2018.svg

Luka Milanović ZA TPORTAL

Jedan od Dalićevih trenera otkrio nam je važan detalj o stanju hrvatskih reprezentativaca

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija od četvrtka je u Kalinjingradu, gdje će tijekom petka odraditi još jedan trening te iščekivati prvi subotnji ogled na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, onaj protiv Nigerije od 21 sat. Dakle sada dolazi na naplatu sve što su Dalić i njegovi asistenti proteklih 20-ak dana radili s nogometašima. Jedan od njih jest i Luka Milanović, a zadužen je za kondicijsku pripremu

Hrvatska će svoj peti nastup na svjetskim prvenstvima otvoriti okršajem protiv Nigerije. Koliko neugodnog, toliko suparnika oko kojeg se stvara slika – laganog protivnika. No svi znamo da na Svjetskom prvenstvu nema laganih protivnika i da upravo o prvoj utakmici jako puno toga ovisi.

Samo za podsjetnik, jedinu pobjedu u prvom kolu Hrvatska je ostvarila 1998. godine protiv Jamajke, što je bio zamašnjak za osvajanje bronce. Na preostala tri SP-a naši su nogometaši u prvim kolima gubili, što je rezultiralo i neprolaskom skupina.

A da se ove godine napravi iskorak, brine se i Luka Milanović, mladi stručnjak zadužen za kondicijsku pripremu sportaša, s kojim smo razgovarali uoči početka SP-a. Istina, u profesionalni sport ušao je kao trener košarkaša, no kroz godine staža i suradnje s brojnim sportašima posljednjih godina često je (i) uz nogometaše.

Prije četiri godine asistirao je Niki Kovaču, potom je surađivao u ruskom Rostovu, dok posljednje dvije sezone, uz kolege iz Biotreninga, brine o kondiciji nogometaša hrvatskog prvoligaša Rudeša.

S obzirom na to da ste prije četiri godine, radeći s Nikom Kovačem, upoznali većinu aktualnih reprezentativaca, sigurno možete procijeniti koliko su zreliji ili jesu li još napredovali u nogometnom smislu?

'Svi znamo kvalitete naših igrača i normalno je da svaki igrač koji se brine o svom tijelu i svom razvoju napreduje iz godine u godinu. Naši reprezentativci imaju odlične životne navike izvan terena, a na terenu svakodnevno daju maksimum kako bi prvo individualno, a nakon toga i timski izgledali što bolje', rekao je za tportal Milanović.

  • +3
Trening hrvatske reprezentacije u Areni Roščino Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Koliko je razlike u načinu rada vašeg bivšeg šefa Kovača i aktualnog, Dalića?

'Prvo mislim da je važno ono što ih povezuje, a to je radna energija i detaljnost u poslu, a naravno da svaki vrhunski trener ima svoj stil vođenja grupe ljudi i taj stil ovisi o karakteru i iskustvu trenera, ali i o igračima koje vodi.'

Jeste li u ovih 20-ak dana napravili sve što ste zamislili?

'Jesam! Svakodnevno smo radili na prevenciji ozljeda, a najvažnije sposobnosti u treningu su nam bile brzina i izdržljivost. Bilo je izazovno uskladiti formu igrača koji su imali različitu potrošnju tijekom sezone, ali mislim da smo uz odgovarajuću kombinaciju timskog i individualnog pristupa uspjeli osigurati preduvjete za vrhunsku izvedbu kada to bude najvažnije.'

Dakle nemamo razloga bojati se brzih i hitrih Afrikanaca, u smislu da bi naši igrači bili trkački inferiorniji?

'Igrači su fizički spremni i puni samopouzdanja, a svi zajedno željno iščekujemo početak utakmice.'

Može li Hrvatska protiv Nigerije, a potom i protiv Argentine, ponoviti onakvu agresivnost kao u prvih 30-ak minuta protiv Brazila u Liverpoolu, to jest u tom ritmu igrati duže?

'Vjerujem da može. Sportska forma ovisi o velikom broju faktora, a kako se bliži utakmica, ne smije se značajno smanjivati intenzitet, nego samo skraćivati trajanje tog rada. Završno tempiranje forme je odrađeno i može se očekivati da smo sada na još višoj razini', kazao je za tportal Milanović.

ODLAZAK U RUSIJU SA STILOM

Hrvatska otputovala na SP; reprezentativci izgledali poput manekena, uvjerite se sami!

Pogledaj galeriju
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal