FIFA_SP_2018.svg

Ruske vlasti NA NOGAMA

Kalinjingrad u strahu; mogu li se ponoviti već viđene sramotne scene huligana?

Bionic
Reading

U subotu u 21 sat na stadionu Baltik u Kalinjingradu, svoj će prvi nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu upisati i Hrvatska. Suparnik Dalićevoj izabranoj vrsti bit će reprezentacija Nigerije

Svjesni važnosti prvog dvoboja na SP-u, izbornik Dalić i njegovi igrači već su u četvrtak stigli u ovu rusku enklavu, smještenu između Litve i Poljske, a sve kako bi što spremniji bili za ogled s agilnim Nigerijcima.

No, u četvrtak su Dalić i igrači u Kalinjingradu bili samo 'turistički', jer trening su odradili tijekom prijepodneva u Roščinu. A po dolasku u mjesto odigravanja dvoboja, izbornik Dalić malo je išao protegnuti noge i odmah je naišao na hrvatske navijače.

Naravno, glavnina, a koju smo sretali tijekom puta prema ovom ruskom gradu, doći će u subotu jer vrijeme do utakmice odlučila je kratiti u Poljskoj.

Kako je Kalinjingrad u odnosu na Njižni Novgorod i Rostov na Donu najbliži Hrvatskoj, odnosno dohvatan i osobnim vozilima, jasno je da je za ovu utakmicu bila najveća potražnja za ulaznicama. Osim toga, i najmanje je ulaznica bilo dostupno hrvatskim navijačima, s obzriom na kapacitet stadiona.

Treba reći kako se na Zapadu ovaj grad često opisuje kao 'pakao droge, kriminala i HIV pozitivnih prostitutki'.

  • +9
Hrvatska reprezentacija i navijači stigli u Kalinjingrad Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Već danima po raznim se navijačkim forumima najavljuju navijački sukobi, a kao najizglednije mjesto sukoba spominje se upravo Kalinjingrad. Jer ovdje je baza Engleza, Srbi će igrati svoju utakmicu protiv Švicaraca (u čijim redovima ima dosta igrača albanskog porijekla), a tu su naravno i - Hrvati. Stoga je razmljivo da su organizatori u strahu.

Međutim, navijače s kojima smo razgovarali te prijetnje ne zabrinjavaju, jer oni su došli s iskrenim namjerama. Dok se nenogometnim stvarima ni ne opterećuju. Drugim riječima, ne zamaraju se osuđenim djelatnicima Hrvatskog nogometnog saveza, te zbog njih nemaju namjeru dovoditi u opasnost i ostale gledatelje.

  • +11
Navijači dočekali bus s hrvatskim nogometnim reprezentativcima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Također, kako doznajemo iz bliskih izvora navijačima koji se na sebi svojstveni način bore za promjene u HNS-u, njih ovog puta neće biti na tribinama jer ruski predsjednik Vladimir Putin očito je dobro posložio sigurnosne službe, pa su svima njima uskraćene Fan ID iskaznice, bez kojih se nije i moglo kupiti ulaznice.

Ruske vlasti se ozbiljno pripremaju za moguće problem s huliganima i za njih pripremaju ‘posebne mjere’. Onima koji izazovu nerede prijeti zatvor, velike novčane kazne i na koncu deportacija.

Čelnici Kalinjingrada zbog svega su pozvali svoje sugrađane da pomognu gostima i da se lijepo ponašaju.

'Nemojte nikoga udarati, ako govorite engleski, pomozite turistima, savetujte ih, razgovarajte s njima', kazaoje gradonačelnik Aleksandar Jarošuk.

Sjećamo se kako se i za Francusku pričalo da je razina sigurnosti povećana na 'n-tu' potenciju, a navijači su na stadion mogli unijeti gotovo sve što su zamislili. Sada su pak spriječni i u ulasku u zemlju.

Prema tome, a na radost Šukera i ostatka HNS-a, od sramotnih scena s Eura prije dvije godine iz St. Etiennea neće biti ništa, a što će svakao najviše razveseliti one koji na stadione dolaze jedino i isključivo zbog nogometa.

OD LUŽNIKIJA DO KRESTOVSKIJA

Ovo je 12 stadiona na kojima će se igrati svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji

Pogledaj galeriju
  • +14
Počelo Svjetsko prvenstvo u Rusiji; navijačko ludilo širom zemlje Izvor: Profimedia / Autor: N.N.
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal