PRIJATELJI O MOSORU

'On je čovjek zbog kojeg život ima smisla'

17.02.2012 u 23:17

Bionic
Reading

Tužna vijest kako je 17. veljače u Zagrebu nakon teške bolesti preminuo legendarni splitski sportski novinar Milorad Bibić Mosor brzo se proširila među novinarima i sportašima

Jedan od najvećih Mosorovih prijatelja svakako je i legendarni košarkaš Dino Rađa koji je do posljednjih trenutaka bio uz njegovu bolesničku postelju u zagrebačkom KB-u Rebro.

'Mosor je čovjek zbog kojeg život ima smisla. Bio je jedan od rijetkih koji te stalno uveseljavaju, jedan je od rijetkih koji se smijao sva 24 sata', za tportal je kazao mirnom glasom Rađa, premda ga je vijest o smrti prijatelja poprilično uzdrmala.

'O Mosoru bih mogao pričati danima. Posljednjih sedam dana jako sam dobro znao kakva je situacija s opakom bolesti koja ga je zadesila, a u ponedjeljak smo se u bolnici zadnji put vidjeli. U biti, taj dan sam se išao oprostiti od njega jer više ni poruke nije mogao slati mobitelom i mogu vam reći da je i tada bio nasmijan, zabavljali smo se do posljednjih trenutaka', dodao je Rađa.

DINO RAĐA O BIBIĆU
Bio je jedan od rijetkih koji te stalno uveseljavaju, jedan je od rijetkih koji se smijao sva 24 sata.

Rađin suigrač iz reprezentacije Hrvatske Stojko Vranković također je teško proživljavao posljednje dane. Za tportal.hr prisjetio se i dana kada je s Mosorom postao prijatelj.

'Uvijek je bio dobre volje, nasmijan, pun duha i vica. Iznenadio nas je sve njegov prerani odlazak, no opaka bolest uzela ga je u vrlo kratkom roku. Prije nekoliko dana bio sam mu u posjetu u bolnici i tada sam postao svjestan kako mu nema pomoći', rekao je 48-godišnji Vranković.

Stojko Vranković i Dino Rađa

'Mosora se sjećam još kao igrača, bio je košarkaški sudac u bivšoj državi i dobro ga se sjećam kada sam igrao za Zadar. Otada i kreće naše prijateljstvo', dodao je.

Najtrofejniji hrvatski trener Mirko Novosel nije mogao vjerovati da Mosora više nema među živima.

'Nedavno sam u Zagrebu bio na promociji njegove izvrsne knjige 'Zadnja pošta Riva' i još uvijek ne mogu vjerovati da je otišao tako brzo. Bili smo veliki prijatelji, često smo se čuli telefonom – posljednji puta prije 10-ak dana – a imali smo u planu napraviti nastavak knjige o Hall of Fameu čije prvo izdanje je napisao zajedno sa Zoranom Kovačevićem', rekao je za tportal.hr Novosel.

'Mosor je prije svega bio izvanredan čovjek, volio je košarku koja mu je bila preokupacija. Nekada je bio košarkaški sudac i uvijek ću ga se sjećati po duhovitosti i sposobnosti da utječe na raspoloženje čovjeka. U svega četiri mjeseca ostao sam bez dva velika prijatelja, prvo u rujnu bez Davea Gavitta koji me predstavio kada sam uvršten u Hall of Fame, a sada i bez Mosora', dodao je Novosel.

Urednik i voditelj HRT-ove emisije 'Nedjeljom u dva' Aleksandar Stanković posljednjih je godina surađivao s Bibićem koji je za spomenutu emisiju radio duhovite priloge.

'Mosora ću se sjećati po vedrini i po tome na kako je na lak način prenosio veselje na druge ljude. Znam da ne bi želio da se plače za njim i znam kako bi volio da ga se zapamti kao osobu punu duha. Kao takav ostat će mi zauvijek u sjećanju. Mosor je bio jedan od najzabavnijih i najopuštenijih ljudi koje poznajem. Mogu samo reći: Mosore, volim te!', rekao je za tportal.hr Stanković.

Legendarni splitski sportski novinar Milorad Bibić Mosor iza sebe je ostavio šest knjiga. To su:

2000. 'Moj galebe' – knjiga o košarkašu Dinu Rađi
2002. 'Split je prva liga' - knjiga o RNK Split za koji od malih nogu navija
2004. 'Zlatna košarka Mirka Novosela', koautor zajedno sa Zoranom Kovačevićem
2005. 'Zakon pjace: spliske šezdesete u šezdeset slika'
2011 'Zadnja pošta Riva: spliske sedandesete u sedandeset slika'

Zajedno s Vinkom Bajrovićem Capom napisao je knjigu o povijesti KK Split 'Od starog placa do vrha Europe'

Dodajmo još kako je napisao scenarij za filmove o dvojici velikana splitskog, dalmatinskog i hrvatskog nogometa: Frani Matošiću i Vladimiru Beari