VRIJEDI TEK TRI FUNTE

Olimpijska brončana medalja - za 'kiki-riki'

  • Autor: TS
  • Zadnja izmjena 30.07.2012 20:04
  • Objavljeno 30.07.2012 u 19:54
Julija Kalina

Julija Kalina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Osvojiti medalju na Olimpijskim igrama, makar i onu najmanje sjajnu, brončanu, od neprocjenjive je vrijednosti. Ispada, međutim, samo u emotivnom smislu: tržišna je vrijednost brončane medalje točno – tri funte

Vrijednosti kolajna koje se dijele na Olimpijskim igrama u Londonu, odnosno materijala od kojih su iskovane, istražio je engleski dnevnik Daily Mail.

U oči osobito upada mala vrijednost brončane medalje, koja sadržava 97 posto bakra, 2.5 posto cinka i 0.5 posto kositra.

'Bakar nije naročito vrijedan metal premda je njegova cijena nedavno porasla. Toliko porasla da je ljudima postalo isplativo krasti žičane kablove. Čak se više niti britanske kovanice od jednog ili dvaju penija ne proizvode od bakra, jer njihova je vrijednost premala za cijenu sirovine', objasnio je londonski draguljar Dan Cohen.

Daleko su vrednije, također u tržišnom smislu, zlatna i srebrna medalja. Zlatna je, premda samo s jedan posto udjela čistog zlata u njezinu sastavu (ostatak je mješavina srebra i bakra) vrijedna 644, a srebrna, koja u sebi nema onaj jedan posto zlata, već umjesto toga još malo dodanog bakra, upola manje.

Medalje koje se dijele sportašima u Londonu teške su 0.4 kilograma. S promjerom od 7.5 centimetara najveće su u povijesti Ljetnih olimpijskih igara. Dizajnirao ih je umjetnik David Watkins, a tijekom olimpijskih i parlaolimpijskih natjecanja u Londonu podijelit će ih se više od 4700.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi