ZANIMLJIVO U NYONU

Održan ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Euro; evo kakve sreće su bili susjedi - Srbija i BiH

22.11.2019 u 12:32

Bionic
Reading

U Nyonu je održan ždrijeb dodatnih kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. Riječ je o play-offu novog natjecanja Lige nacija, kojeg su izborile reprezentacije koje nisu putem regularnih kvalifikacija izborile Europsko prvenstvo

Plasman na Euro sljedeće godine osiguralo je 20 reprezentacija, a još četiri dobit ćemo kroz četiri play-offa Lige nacija. Svaka od četiri Lige nacija (A, B, C i D) dat će po jednog sudionika kontinentalne završnice, a tamo će se plasirati ona nacionalna vrsta koja ostvari dvije pobjede. Prve utakmice play-offa igraju se 26. ožujka, a finalne pet dana kasnije.

Reprezentacije s prostora bivše države bile su polovične sreće, pa tako više zadovoljstva mogu imati BiH i Srbija nego Makedonija i Kosovo.

No idemo redom, prvo turnir A! Podsjećamo igra se samo po jedna utakmica, nema uzvratnih dvoboja, a ždrijebom je odlučeno tko su domaćini finala. U polufinalu Island dočekuje Rumunjsku, a Bugarska ugošćuje Mađarsku. Pobjednik drugog spomenutog dvoboja je domaćin finalnog susreta pobjedniku prvog spomenutog para.

U skupini B BiH će loviti Euro pred svojim navijačima, jer je prvo domaćin Sjevernoj Irskoj, a ukoliko slavi, u finalu će isto imati prednost domaćeg terena protiv pobjednika para Slovačka – Irska (Slovaci domaćini).

  • +5
Lihtenštajn - BiH, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER

Na turniru C Srbija može biti domaćin finala boljem iz polufinalnog okršaja Škotske i Izraela (Škoti domaćini), ali 'Orlovi' su na teškom iskušenju u polufinalu, jer idu u goste nezgodnoj Norveškoj, a to neće biti lako preživjeti.

  • +11
Kvalifikacije za Euro 2020, Srbija - Ukrajina Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Na D turniru Kosovo je u teškoj misiji, u polufinalu ide u goste Makedoniji, a pobjednik toga para opet igra vani i u finalu. Drugi par je Gruzija – Bjelorusija (Gruzijci domaćini polufinala).