KOŠARKA NA OI

Očekuje se repriza finala iz Pekinga

17.07.2012 u 08:32

Bionic
Reading

Uoči Olimpijskih igara u Londonu, koje se najavljuju kao najbolje organizirane u povijesti, puno se članaka napisalo o košarkaškom Dream Teamu koji je trebao biti jednako snažan kao onaj iz 1992.

Kada se 1992. okupio originalni Dream Team nitko sa sigurnošću nije mogao tvrditi kako će svoje protivnike pobjeđivati neviđenom lakoćom s prosječnom koš razlikom od 40-ak poena.

U tadašnjem sastavu bio je najbolji sveučilištarac i zvijezda Dukea Christian Laettner i još 11 NBA zvijezda kao što su: David Robinson, Patrick Ewing, Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan, Clyde Drexler, Karl Malone, John Stockton, Chris Mullin, Charles Barkley i Magic Johnson. Vodio ih je legendarni Chuck Daly.

No treba reći kako tadašnji Dream Team nije igrao u najjačem mogućem sastavu jer su u njemu trebali biti Isiah Thomas i Dominique Wilkins. Prvi nije igrao zbog sukoba s Jordanom, a drugi zbog ozljede Ahilove tetive. Neki su čak bili mišljenja kako je umjesto Laettnera trebao u momčadi biti tadašnji prvi pick NBA drafta Shaquille O'Neal, što bi iz današnje perspektive bilo – normalno.

Dream Team koji će igrati u Londonu po imenima i iskustvu trebao je biti čak i snažniji od onog iz 1992, no nenadani otkazi i ozljede napravili su svoje.

Redom su iz rostera zbog ozljeda prekriženi Derrick Rose (Chicago Bulls) te najbolji centar na svijetu Dwight Howard (Orlando Magic), a nešto kasnije zbog problema s ozljedama ili, bolje rečeno, zbog 'zamora materijala' otkazala su dva igrača šampionskih Miami Heata: Dwayne Wade i Chris Bosh

Posljednji je s liste, zbog ozljede meniska lijevog koljena, otpao atraktivni Blake Griffin, a sudbina je željela da 20 godina kasnije ponovno jedan sveučilištarac bude u Dream Teamu. To je naravno prvi pick drafta Anthony Davis, krilni centar koji je u travnju Kentucky Wildcatse odveo do titule NCAA prvaka.

Skupina A
SAD, Argentina, Francuska, Tunis, Litva i Nigerija
Skupina B
Španjolska, Rusija, Brazil, Australija, Kina i Velika Britanija.
* iz svake skupine najbolje četiri reprezentacije idu u četvrtfinale

Dodamo li tome da su se izborniku Mikeu Krzyzewskom još ranije zahvalili Rajon Rondo i Kevin Garnett, koji su rekli kako im je potreban odmor (a Rondo kako ima pametnijeg posla u svom kampu gdje može i zaraditi), jasno je kako Dream Team 2012. neće biti su supersnažnom izdanju i 100 posto je sigurno kako ovaj Dream Team u Londonu neće svoje protivnike 'kažnjavati' s prosječnom koš razlikom 40-ak poena.

Novi NBA prvak i MVP finala LeBron James (Miami Heat), zatim trostruki najbolji strijelac NBA lige Kevin Durant, peterostruki NBA prvak Kobe Bryant (LA Lakers) i ostali garancija su spektakla. Tu su još trenutačno najbolji playmaker na svijetu Chris Paul (LA Clippers), zatim Carmelo Anthony (New York Knicks) te dva sjajna playmakera koja u NBA ligi dominiraju atleticizmom kao što su Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) i Deron Williams (Brooklyn Nets).

No iako će James, Bryant i društvo olimpijski turnir shvatiti itekako ozbiljno i sve će napraviti da obrane zlato iz Pekinga, sigurni smo kako respektiraju španjolski Dream Team koji je dosegao vrhunac i ako se dogodi repriza finala iz 2008. – koje svi priželjkujemo – zaista će biti zanimljivo vidjeti mogu li NBA zvijezde pokleknuti.

Podsjetimo, prije četiri godine u nezaboravnom finalu SAD je bio bolji od Španjolske 118:107, a upravo je ta utakmica pokazala kako NBA zvijezde u superjakom sastavu nisu nedodirljive.

Već iskusni NBA centri Pau i Marc Gasol te najbolji bloker NBA lige Serge Ibaka garancija su vrhunske obrane i kontrole igre pod košem gdje su Amerikanci najtanji. Španjolci na vanjskim pozicijama imaju sjajne igrače kao što su Rudy Fernandez, Jose Manuel Calderon te Juan Carlos Navarro, a tu su još igrači koji itekako mogu pomoći kao što su Sergio Llull ili Felipe Reyes. Nedostaje tek fantastični playmker sa sjajnom NBA rookie sezonom Ricky Rubio (ozljeda), ali izbornik košarkaške 'furije' Sergio Scariolo to je odavno ukalkulirao u plan.

Dakle, ako se poigramo prognozom kako ćemo u finalu vidjeti SAD i Španjolsku, red je pozabaviti se i reprezentacijama koje bi im mogle pokvariti planove. U vrhu je kao i posljednjih godinama Argentina koja više nije snažna kao recimo 2004. kada su bili zlatni na OI u Ateni, ali su još uvijek dovoljno dobri i iskusni da se mogu 'potući' za broncu.

Imena kao što su

Košarkaški turnir u Londonu počinje 29. srpnja i traje do 12. kolovoza kada je u modernoj dvorani O2 Arena na rasporedu finale, tako da je za očekivati velik broj košarkaša na spektakularnom otvorenju jer će imati dovoljno vremena za odmor

Manu Ginobili, Luis Scola, Carlos Delfino, Pablo Prigioni i ostali dovoljan su razlog za respekt. Iako Ginobili već ima 35 godina na leđima, još uvijek može igrati na visokoj razini, što je pokazao prošle sezone u dresu San Antonio Spursa.

Od atraktivnih reprezentacija u borbu za medalje mogla bi se, ako se poklopi dobra kemija momčadi, i Francuska. MVP (najbolji igrač) NBA finala iz 2007. godine Tony Parker nakon nezgodne ozljede oka kasnije se priključio momčadi, ali zna se što on znači za nju. Pod košem su snažni Turiaf i Serafin, na krilnim pozicijama Parkerov suigrač iz Spursa Diaw, a na mjestu braniča Parkeru pomaže novi NBA igrač Nando de Colo. Da je zdrav još Joakim Noah treba reći kako Francuska na papiru izgleda jako dobro.

Od zanimljivih reprezentacija do polufinala bi se mogla provući i Rusija koja je vizu za OI uhvatila preko dodatnih kvalifikacija u Venezueli. Igrač s 10 NBA sezona iza sebe Andrej Kiriljenko i društvo top formu uhvatili su zbog tih kvalifikacija mjesec dana prerano i to bi mogao biti problem. No momčad koja na rosteru ima igrače kao što su Hrjapa, Šved, Voroncevič, Monja, Mozgov može svakoga dobiti. Španjolska je to osjetila 2007. u finalu Eurobasketa, a sjajni izbornik Rusije David Blatt sve je to dobro posložio.

Dodajmo još kako Australija dolazi bez svog najboljeg igrača Andrewa Boguta koji je odlučio potpuno zaliječiti ozljede koje ga muče (jedan dio rehabilitacije provodi u Hrvatskoj) te kako domaćin Velika Britanija na rosteru ima samo jednog NBA igrača (Luol Deng), iako su im Ben Gordon (i još neki igrači) dali riječ da će igrati.