GREŠKA U PROCEDURI

Obustavlja se postupak protiv Karabatića i ostalih?

  • Autor: TS
  • Zadnja izmjena 15.10.2012 17:17
  • Objavljeno 15.10.2012 u 15:56
Nikola Karabatić

Nikola Karabatić

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Dvoje odvjetnika koji zastupaju srbijanskog rukometaša PSG-a Mladena Bojinovića otkrili su čitav niz proceduralnih propusta koji će najvjerojatnije dovesti do prekida kaznenog postupka protiv rukometaša uhićenih zbog klađenja u Francuskoj

Informaciju je ekskluzivno objavio francuski magazin Point pozvavši se na ekspertizu Luca Abratkiewicza i Isabelle Monsenego, odvjetnika optuženog Mladena Bojinovića.

Bojinovićevi su zastupnici pronašli nekoliko rupa u pravilnicima Francuskoga rukometnog saveza (FFH) koji će, procjenjuju sami, neminovno dovesti do obustave kaznenog postupka.

Prvo i osnovno, njihov klijent neće odgovarati za 'osobito težak prekršaj' jer se internetsko klađenje, sukladno Disciplinskom pravilniku FFH-a, smatra samo "običnim", odnosno blažim prekršajem. Jednostavno, FFH-ovi su pravnici nečasnu radnju u vlastitom propisu propustili okarakterizirati 'osobito teškom'.

Taj se termin (osobito težak, 'en dur'), primjerice, u Francuskoj uredno koristi na duhanskim proizvodima kojim proizvođači moraju informirati potrošače o štetnom učinku pušenja.

U Etičkom kodeksu iste organizacije (FFH), donesenom prvog veljače ove godine, suspenzija rada za sportaše-kladitelje vezana je upravo uz termin 'osobito težak' prekršaj. Regulatorni vakum u propisima saveza očito će, navode odvjetnici, morati dovesti do obustave procesa.

Pitanje je što će biti s braćom Karabatić, rukometašima Montpelliera koje se tereti i za svjesno organiziranu prevaru.

Postoji, međutim, kako izvještava Point, druga nekonzistentnost koja bi mogla spasiti i njih. Članak o online-klađenju u FFH-ov je Etički kodeks ubačen tek 28. lipnja ove godine, odnosno mjesec i po nakon što su rukometaši navodno manipulirali rezultatom utakmice Montpelliera i Cessona. Dakle, ne samo da su nečasan čin propustili verificirati "osobito teškim", nego su ga iz FFH-a zakasnili i donijeti.

Sipa

Sipa

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

'Ukoliko Sudsko povjerenstvo uvaži našu analizu, optuženim rukometašima ne prijeti niti kriminalan, niti rizik sportske suspenzije. Eventualno se rukometašima može suditi za povredu radnog odnosa', izjavili su odvjetnici dodavši, međutim, i na to interesantnu caku:

'Istina je da u radnom ugovoru uobičajeno postoji odredba o šteti koju igrači klubu mogu prouzročiti radnjama poput klađenja odnosno namještanja rezultata. Međutim, Montpellierov trener Patrice Canayer, kao i predsjednik istog kluba Remy Levy, bili su svjesni početka istrage još tijekom lipnja, kada su i bili intervjuirani prvi put od organa kaznenog progona. Imali su, prema odredbama Radnog prava, dva mjeseca da bi izvijestili svoje zaposlenike/rukometaše o problemu. No, oni su to propustili učiniti', rekao je odvjetnik Abratkiewicz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi