KRITIČARI DOŠLI NA SVOJE

O Barceloninih prvih 11 u Vigu raspisala se Španjolska; ovo se Kataloncima nije dogodilo više od 16 godina

18.04.2018 u 08:42

Bionic
Reading

U dvoboju 33. kola Primere u Vigu su Celta i Barcelona odigrali 2-2, a Katalonci po prvi puta nakon 16 godina u početnom sastavu na travnjaku nisu imali niti jednog igrača iz slavne škole nogometa La Masije

Barcelona je remijem produžila rekordni niz nepobjedivosti na 40 utakmica, a pobjeda joj je izmakla zbog pogotka koji je suparnik zabio rukom. Dan poslije dvoboja španjolski statističari pronašli su jedan zanimljiv podatak.

Svi koji prate nogomet znaju da je Barcelonina škola nogometa La Masija najpoznatija na svijetu i da su iz tog omladinskog pogona izašle brojne zvijezde koje su rasturale u dresu katalonskog ponosa.

  • +4
Celta Vigo - Barcelona, 33. kola Primere, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: Jorge Landin/UESyndication/PIXSELL/UESyndication/PIXSELL

Messi, Xavi, Iniesta samo su neki velikani koji su produkt su La Masije. Ipak, ona posljednjih godina više nije na prijašnjoj razini. U Barceloninom sastavu sve je manje igrača poniklih iz te omladinske škole, a u utorak se Kataloncima dogodilo nešto što nije 16 godina.

Naime, trener gostiju Ernesto Valverde kemijao je sa sastavom pa u prvih 11 nije bilo mjesta za Lionela Messija, Gerarda Piquea, Sergija Busquetsa, Andresa Inieste i Sergija Roberta koji su na počecima karijere bili dio La Masije. Na teren je istrčala postava koja nije imala niti jednog igrača koji je nogometne korake napravio u slavnoj školi i to po prvi puta od 6. travnja 2002. kada je Barcelona igrala s Athletic Bilbaom i slavila 2:0 na San Mamesu.

Kasnije su na utakmici ušli Messi i Roberto (crveni karton u 71.), ali kritičari koji posljednjih godina tvrde da La Masija ne ispunjava svoj osnovni uvjet, a to je da izgrađuje gotove igrače za prvu momčad, došli su na svoje.

Zaista neobično da u prvih 11, dok je Valverde odmarao brojne zvijezde ( i one iz La Masije i one koji nisu, poput Luisa Suareza) u početnom sastavu nije bilo mjesta za nekog dečka iz omladinske škole koji je dovoljno dobar za ovu utakmicu.

Ovo je i sastav koji je istrčao na teren u Vigu: Ter Stegen, Vermaelen, Digne, Semedo, Mina, Paulinho, Coutinho, D. Suarez, Gomes, Alcacer i Dembele.