BEZ POZIVNICE

Nova nepravda čelnika NBA lige prema Hrvatima; ono što su napravili Draženu Petroviću sada je doživio i Bojan Bogdanović

05.02.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Bojan Bogdanović, najbolji hrvatski košarkaš, na svojoj je koži osjetio kako se osjećao Dražen Petrović kada nije dobio pozivnicu za All-Star utakmicu

Iako igra najbolju košarku u karijeri 30-godišnji Bojan Bogdanović, koji ove sezone u dresu Utah Jazza ubacuje 21,2 koš po utakmici, 4,1 skok te šut za tri poena 43% (ubacuje 3,3 trice po utakmici) to nije bilo dovoljno da se nađe na popisu sedmorice pričuvnih igrača iz Zapadne konferencije – koje biraju treneri - za All-Star utakmicu.

Čak niti četvrti najbolji učinak na Zapadu nije pomogao Bogdanoviću, ali to nije ništa novo kad su europski igrači u pitanju. Sličnu sudbinu doživio je 1993. Dražen Petrović kada je, kao igrač New Jersey Netsa, bio jedan od najboljih bekova lige i u tom trenutku osmi strijelac s prosjekom od 23 koša po utakmici (momčad je imala zagarantiran nastup u play-offu), a nije se našao na popisu rezervi za All-Star utakmicu. Zanimljivo je spomenuti kako do te godine niti jedan igrač iz Europe nije igrao na All-Staru, a prvi je službeno postao Nijemac Detlef Schrempf baš te 1993.

Te 1993. Dražena je dodatno pogodilo što nije dobio pozivnicu niti naknadno kada je jedan igrač iz Istočne konferencije otpao zbog ozljede pa je zbog toga razočaran otkazao nastup na Natjecanju u šutiranju trica uz objašnjenje 'da neće doći ako nije dovoljno dobar za nastup na All-Star utakmici.'

No, nadao se uporni Mostarac Bojan Bogdanović kako će – nakon ovako dobrih igara i najvećeg broja ubačenih trica u karijeri – barem dobiti pozivnicu za Natjecanje u šutiranju trica, ali ni to se nije dogodilo jer se ne drže kriterija.

Čak niti podatak da Bojan Bogdanović u prosjeku ubacuje 3,3 trice po utakmici uz postotak od 43% (osmi u ligi!), u momčadi koja je u vrhu ljestvice, očito ništa ne znači organizatorima.

Po kriteriju koji zapravo nikome nije jasan pozivnice su dobili Latvijac Davis Bertans (slična statistika kao Bogdanović), zatim Devonte' Graham, Joe Harris, Buddy Hield, Zach Lavine, Damian Lillard, Trae Young i Duncan Robinson.

Ono što je posebno zanimljivo jest podatak kako od nabrojanih igrača, u trenutku kada se biralo tko će dobiti pozivnicu, jedino Duncan Robinson ima bolji postotak i veći broj ubačenih šuteva za tri poena. Zapravo, neki od njih poput zvijezda kao što su Damian Lillard ili Trae Young imaju puno lošiji postotak šuta za tri poena.

No, isto tako treba reći kako trenutačno najprecizniji tricaši pozivnice nisu dobili vodeći igrači lige po postotku trica kao što su George Hill, JJ Redick, Doug McDermott, Khris Middleton Marcus Morris i Nemanja Bjelica (svi oni ubacuju manje trica po utakmici od Bogdanovića!).

Kada se sve ovo nabroji odluka čelnika lige i organizatora potpuno je nelogična i zapravo nikome nije jasno zašto Bojan Bogdanović nije dobio priliku svim au Chicagu pokazati o kakvom se šuteru radi.