'san' umjesto 'putovanja'

Nova lopta kojom će se igrati završnica SP-a u Katru ima 'problem', ne pumpa se, ali prije utakmice obvezatno mora 'na punjač'

Bionic
Reading

Zadnje utakmice na Svjetskom prvenstvu u Katru, među kojima i ona Hrvatske i Argentine, igrat će se novom loptom Al Hilm ukrašenom bordo nijansama koje podsjećaju na zastavu Katra, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA)

'Al Hilm će biti službena lopta za polufinala, utakmicu za treće mjesto i za finale', a koje je na rasporedu 18. prosinca na stadionu Lusail, objavila je FIFA.

Al Hilm, što je arapska riječ za san, zamijenit će dosadašnju loptu Al Rihlu, što na arapskom znači putovanje.

Al Rihla i Al Hilm su naslijedili lopte Telstar 18 sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., Brazuka iz Brazila 2014. i Jabulani s prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi.

Podsjetimo, lopte na SP-u u Katru posljednje su čudo tehnike. Ne pumpaju se, već imaju bateriju koja se puni...

Unutar lopti nalazi se senzor s baterijom za koju u Adidasu tvrde da može izdržati šest sati aktivne upotrebe, odnosno 18 dana, kad se ne koristi. Senzor je težak samo 14 grama i omogućava tehnologiji da prati loptu cijelo vrijeme - povezana je sa senzorima koji su, kao i kamere, postavljeni svuda oko terena, što pomaže sucima u VAR sobi da lakše presude radi li se o zaleđu ili je li lopta prešla gol-liniju.

Svaki put kada je lopta udarena nogom, glavom, bačena rukom ili samo dodirnuta, sistem bilježi 500 'sličica', tj. informacija u sekundi. Podaci se šalju u realnom vremenu od senzora do sistema koji utvrđuje poziciju lopte, a on je povezan s mrežom antena koja je postavljena oko terena. Kad lopta napusti teren i nova se uvede u igru, sistem se automatski prebacuje na podatke koji stižu iz lopte koja je u igri.

No to posljednje čudo tehnologije ipak ima manu, a to je da obvezatno prije utakmice - umjesto na pumpu - mora na punjač!

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal