UKRADENI SVETI GRAL

Nogometno remek djelo u rukama idiota

26.05.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Iako će nakon finala kapetan pobjednika podići trofeja namijenjen svjetskim nogometnim prvacima, onaj originalni više nitko neće držati u rukama. Nakon burne povijesti originalni kipić je ukraden i vjerojatno rastopljen

Prvi trofej ime je dobio po ideologu Svjetskih prvenstava Julesu Rimetu i uručivao se do 1970. godine. Siguran je, zapravo, bio samo tijekom prva dva turnira nakon čega su počele avanture tada najpoznatijeg sportskog trofeja. Zlatni kipić koji simbolizira Božicu pobjede i optočen je poludragim kamenjem prvo se zvao jednostvano 'World cup', ali 1946. je dobio ime po kojemu ga pamte danas.

Dobro da je uopće doživio '46. Zadnje prvenstvo prije drugog svjetskog rata osvojila je Italija i trofej je bio pohranjen u Rimu gdje je čekao nikada održani kup 1942. godine. Počeo je rat i nacisti su konfiscirali sve vrijedno na što su nailazili. Dr. Ottorino Barassi, tadašnji zaposlenik nogometnog saveza, prošvercao je trofej iz jedne rimske banke i do kraja rata ga držao ispod svog kreveta. Kada je procijenio da je situacija mirna vratio ga je i kipić je bio spreman za nastavak svojih putešestvija.

Nakon 20 godina bez turbulencija prvi je put ukraden. '66. će naslov osvojili Englezi, ali prije finala se odigravala drama. Trofej je nestao, a u savez je došla poruka u kojoj se za otkupninu traži 15.000 funti. Ipak, blamažu organizatora spasio je pas Pickles koji je trofej pronašao ispod tende u jednom dvorištu. Lopov je brzo lociran i sudac ga je poslao u zatvor na dvije godine.


Njegova sudbina na neko je vrijeme obeshrabrila lopove, ali četiri godine kasnije došla je nova epizoda. Brazil je osvojio svoj treći naslov i prema pravilniku trofej će im pripasti zauvijek. No, tijekom pobjedničkog kruga nakon finala u Mexico Cityju netko od navijača istrgnuo je gornji dio trofeja i planirao nestati u masi. Ipak, rezervni igrač Brazila Davio locirao je mladog prijestupnika i uzeo mu zlatni komad iz ruke prije nego je dječak kući odnio vrijedni suvenir.

Konačan udarac originalnom kipiću zadan je 1983. Već je tri puta dodijeljen novi, današnji, trofej, a originalna statua bila je pohranjena u brazilskom nogometnom savezu. No, 20. prosinca provaljeno je u sjedište saveza u Riju i kipić je nestao zauvijek. Postoji mala vjerojatnost da se negdje čuva i čeka prikladan trenutak za izlazak na crno tržište, ali općeprihvaćena verzija je da su remek djelo brzopleti lopovi istopili i prodali kao obično zlato. Očito je osiguranje bilo slabije nego u prosječnoj zlatarni.

Naknadno je u Njemačkoj izrađena vjerna kopija koja je dodijeljena Brazilcima. Ipak, originala više nema.