pomoć najugroženijima

Nogometa nema, pa će se na stadionu Atletico Madrida pripremati tisuće obroka za najsiromašnije stanovnike Madrida

21.04.2020 u 21:23

Bionic
Reading

Španjolski nogometni klub Atletico Madrid, za kojeg igra hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko, prepustio je gradu svoje kuhinje na stadionu Wanda Metropolitano gdje će se pripremati obroci za najugroženije obitelji

Novi velebni stadion Atletico Madrida - Wanda Metropolitano - izgrađen je 2017. godine na sjeveru Madrida, a zaključan je od 14. ožujka kada je zbog pandemije koronavirusa prekinuto španjolsko nogometno prvenstvo.

U njegovoj unutrašnjosti nalazi se prostor od oko tisuću kvadratnih metara s pećima i modernim škrinjama za zamrzavanje hrane. Tijekom utakmica i koncerata ondje se pripremaju jela za posjetitelje, kao i za zaposlenike.

Taj prostor sada ne služi ničemu jer je 47 milijuna stanovnika Španjolske zatvoreno u svojim stanovima i kućama zbog koronavirusa.

Ondje se, međutim, može proizvesti između 1.000 i 50.000 obroka dnevno, izvijestila je vlada pokrajine Madrid. Njena predsjednica Isabel Diaz Ayuso u ponedjeljak je obišla taj prostor gdje se susrela s klupskim predsjednikom Enriqueom Cerezom.

Potpisali su sporazum prema kojem će Atletico prepustiti svojih sedam kuhinja tvrtkama za pripremanje hrane dok u zemlji traje izvanredno stanje.

'Ovdje će se pripremati obroci za najugroženije obitelji. One će sada imati na raspolaganju najbolju hranu', izjavila je Ayuso koja je nedavno napustila svoju kuću nakon što se oporavila od koronavirusa.

Pokrajina Madrid sa 7.460 preminulih najpogođeniji dio Španjolske u kojoj je od koronavirusa do sada umrlo ukupno 21.280 osoba. Tisuće restorana, kafića i poduzeća zatvorene su već peti tjedan.

'U ovim teškim trenucima madridski sport je uvijek na razini zadatka. Ova inicijativa vrijedna je divljenja', istaknula je Ayuso.

Prošli mjesec joj je i gradski rival Real Madrid dao na uporabu svoj stadion Santiago Bernabeu. U njegovim prostorijama se skladišti sanitarni materijal poput maski i rukavica dopremljen iz inozemstva, a koji se dijeli zdravstvenim radnicima.

No i drugi klubovi stavljaju na raspolaganje svoje domove. Barcelona je također prošli mjesec priopćila kako su stadion Camp Nou i svi klupski objekti na raspolaganju zdravstvenoj službi. U utorak je izvijestila kako će prodati pravo na preimenovanje svog stadiona za iduću sezonu kako bi od budućeg sponzora prikupila novac za borbu protiv koronavirusa.