RAZJEDINJENA LIJEPA NAŠA

Nogomet u Hrvatskoj sve više dijeli ljude

Hajduk-Dinamo, Kup, finale 2008-09, navijači

Hajduk-Dinamo, Kup, finale 2008-09, navijači

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klarić

Nogomet je najpopularniji sport u Hrvatskoj. No strast za loptom prelazi 'normalne granice'. 'Najvažnija sporedna stvar na svijetu' sve je češće na stranicama crne kronike s velikom vjerojatnošću da se tu i zadrži

Prvo je u Beogradu do smrti isprebijan navijač Toulousa bez ikakva povoda, a sada je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja ubijen navijač, odnosno huligan (ovisno s čije se strane gleda) Sarajeva.

Između dvaju smrtnih slučajeva svoj trenutak slave imali su i BBB-i u Temišvaru. Ulični sukobi te tučnjava na stadionu završila je s nekoliko razbijenih glava, ali bez mrtvih. Sreća je bila na strani ljudskog života, ali pitanje je dokle. Pitanje je dana kada će i nečija obitelj u Hrvatskoj biti zavijena u crno. A sve zbog prevelike strasti prema 'najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu'.

I dok bi u civiliziranom svijetu sport trebao ujedinjavati, kod nas on nas razjedinjava. Nogomet u Hrvatskoj i na prostorima susjednih država dijeli ljude na najprimitivniji način – na Hrvate i Srbe, katolike i muslimane, bijelce i crnce, na Zagrepčanina i Splićanina, na pripadnika Armade i Kohorte, na Dalmatinca i Slavonca…

Što je najžalosnije, ni ne nazire se kraj takvim barbarskim podjelama. Huligane se preko medija pretvara u zvijezde, političari su već odavno pokazali da su nesposobni bilo što napraviti po tom pitanju, a najviše pate sport i istinski zaljubljenici u nogomet.

Kolika je mržnja među našim ljudima, najbolje se vidi i preko raznoraznih foruma i komentara gdje pojedinci pozivaju na pravi linč svakog navijača čiji klub nije iz njegove ulice, grada, županije ili države.

Dan kada će dinamovac s prijateljem hajdukovcem (ili s navijačem nekog drugog kluba) zajedno u Maksimiru pogledati utakmicu svojih momčadi ili da će se Dalmatinac sa svojim prijateljem koji govori 'kaj' na dan utakmice prošetati Rivom nažalost jako je daleko. Lijepa Naša razjedinjena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi