HRVATSKA-SRBIJA

Njemački mediji nazvali utakmicu dvobojem mržnje!

Bionic
Reading

Dan prije kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Srbije za Svjetsko prvenstvo njemački mediji proglasili su je 'dvobojem mržnje'

Kako prenosi Deutsche Welle, o spomenutoj utakmici piše se kao o 'utakmici godine, barem na Balkanu', a neki su čak otišli toliko daleko da su je nazvali 'dvobojem mržnje'.

Tako su brojni njemački mediji prenijeli odluku dvaju nogometnih saveza da se ta utakmica visokog rizika i u Zagrebu i u Beogradu igra samo pred domaćom publikom kako bi se 'izbjegli mogući sukobi navijača'. Uz sportske medije čak je i dnevnik za gospodarska pitanja Handelsblatt prenio dio zajedničkog priopćenja Hrvatskog nogometnog saveza i Fudbalskog saveza Srbije da je onemogućavanje navijača gostujuće momčadi da dođu na utakmicu 'najbolja preventivna mjera'.

Tjednik Focus je u online izdanju prenio apel predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera upućen hrvatskim navijačima da se ponašaju civilizirano.

'Želio bih da imam čarobni štapić i osiguram to da ne bude vrijeđanja srpske himne', prenosi Focus Šukerovu izjavu.

Javna TV postaja WDR posvetila je utakmici godine desetominutnu reportažu pod naslovom 'Dvoboj mržnje'. U najavi se, istina, brkaju neki pojmovi. Navodi se da su se 1990. prilikom utakmice 'Dinama iz Zagreba i Partizana iz Beograda' sukobili navijači, što je bio 'jedan od povoda rata u Jugoslaviji', iako reporter ispravno navodi da se radilo o utakmici Dinama i Crvene zvezde.

WDR utakmicu Hrvatske i Srbije naziva 'zacijelo najvažnijom nogometnom utakmicom u povijesti Hrvatske'. Podsjeća da su se navijačke strasti počele podgrijavati već prije nekoliko mjeseci, kad je predloženo da se dvojicu hrvatskih generala 'koje je UN-ov sud u Haagu oslobodio optužbe za genocid nad Srbima' pozove kao počasne goste na utakmicu Hrvatske i Srbije.

Heroj Mandžukić

Reporter također tvrdi da je Mario Mandžukić 'za svoje sunarodnjake postao heroj kad je nakon postizanja gola za Bayern' vojnički pozdravio navijače.

Reporter također tvrdi da je Mario Mandžukić 'za svoje sunarodnjake postao heroj kad je nakon postizanja gola za Bayern' vojnički pozdravio navijače. Za taj pozdrav se kaže da je 'u Njemačkoj ostao gotovo neprimijećen', iako su se mediji tjednima bavili optužbom protiv Mandžukića da se radilo o Hitlerovom pozdravu, što je državno odvjetništvo istražilo i opovrglo.

Nakon prikazivanja atmosfere u Hrvatskoj WDR-ov reporter prikazuje i atmosferu u Srbiji, ukazujući na to da se 'srpski huligani smatraju najnasilnijima u Europi'. Ali svi sugovornici njemačkog reportera, i na hrvatskoj i na srpskoj strani, trude se smanjiti napetosti i pobrinuti se da spriječe sve što bi moglo zasjeniti nogometno nadmetanje. Na kraju se podsjeća na utakmicu Hrvatske i SR Jugoslavije 1999. koja je završila neriješeno i bez navijačkih izgreda, iako je na terenu bilo i nesportskih poteza.