ENGLESKI HEROJ DANA

Niti Federer nije ugasio najširi osmijeh Wimbledona

29.06.2016 u 19:39

Bionic
Reading

Gotovo je nemoguće zamisliti da će u prvom tjednu Wimbledon dobiti većeg junaka od domaćeg igrača Marcusa Willisa

Marcus Willis je s uvjerljivih 6:0, 6:3, 6:4 u drugom kolu poražen od sedmerostrukog pobjednika Rogera Federera, no bio je ovo njegov meč života koji mu baš ništa nije moglo pokvariti. Tri je puta pokušavao kroz višestruke kvalifikacije doći do glavnog turnira Wimbledona i uoči 26. rođendana je uspio.

Prošao je kao najslabije (čovjek je 772. igrač svijeta) rangirani igrač britanskih predkvalifikacija i zaradio pozivnicu organizatora. Ždrijeb mu je ponudio veliku scenu, no za nju se morao izboriti. U prvom kolu ga je čekao 54. igrač svijeta Berankis i Willis je u meču prepunom emocija slavio sa 3:0 u setovima i izborio dvoboj s legendom na glavnom terenu!

Kiša je pokvarila ostatak programa, no krov je čuvao program na 'centru' i Willis je bio spreman za veliki show. 50 tisuća funti (trećinu ukupne zarade u karijeri) već je zaslužio, tribine su bile pune i preostalo je pokazati svijetu koliko zna i koliko se može uživati u jednom teniskom meču.


Na teren je izišao u Federerovoj majici, široki osmijeh nije mu silazio s lica i u baš svakom gemu prvog seta uzeo je po barem dva boda. Izborio je i break loptu, ali Federer nije imao milosti. Nakon 25 minuta igre na semaforu je svijetilo 6:0, 1:0.

No, Willis je igrao dobro i nagrada je morala doći. Uzeo je idući gem i uz visoko dignute ruke probavljao trenutak karijere... Središnji teren je ustao i urlicima prikladnijim nogometnim travnjacima proslavio njegov veliki trenuatk. Tada se opustio i počeo pokazivati da ima vrlo solidnu igru za travnatu podlogu, te nakon solidne borbe prišao mreži - kao pobjednik.

Nakon meča ovacije su trajale punu minutu, a Federer je nakon dvoboja rekao:

'Vrlo je osvježavajuće igrati protiv dečka s ovako sjajnom osobnošću, bio je ovo vrlo poseban meč. Na trenutke je ostavljao dojam TOP 50 igrača, ali sjećam se svog prvog izlaska na središnji teren protiv Petea Samprasa i shvaćam koliko taj osjećaj donosi, ali i uzima. Svaka mu čast, želim mu puno sreće u nastavku karijere,' rekao je veliki Federer koji nije imao uobičajeno puno posla s autogramima jer mnogi su na izlasku tražili i potpis od - Marcusa Willisa.

Dečko je stisnut financijama morao uz tenis početi raditi i kao instruktor jedrenja, nakon ovog meča možda se i njemu 'otvori'. Poneka pozivnica i dva, tri dobra meča u nizu igračima na toj razini mogu biti presudna. Ako se to i ne dogodi, ovaj dvoboj i status heroja dana na najpoznatijem teniskom terenu svijeta nitko mu nikada neće moći oduzeti.

Jedan od lijepih Willisovih poena i podrška koju će prepričavati 'pod stare dane'