Legendarni dizač utega

Nikolaj Pešalov pronašao novi posao u Hrvatskoj; presudio je jedan glas

11.02.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Bugarin Nikolaj Pešalov, dizač utega koji je 2000. godine pod hrvatskom zastavom osvojio olimpijsko zlatu u Sydneyju, novi je predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza

Prije nego je dobio hrvatskog sportsko državljanstvo, za što što su tadašnji čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora morali odobriti plaćanje odštete, Nikolaj Pešalov godinama je dominirao u dizanju utega pod bugarskom zastavom.

Između ostaloga osvojio je olimpijsko srebro 1992. u Barceloni te olimpijsku broncu 1996. u Atlanti. Po bugarskom zastavom bio je i tri puta svjetski prvak (1990, 1993. i 1994), a šest je puta bio i europski prvak za što je – između ostalog osim posebnih priznanja - nagrađen i bugarskom sportskom mirovinom.

  • +3
NIkolaj Pešalov na Grand Prix Zagreb Openu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kada je 2000. godine dobio hrvatsko sportsko državljanstvo kao 30-godišnjak osvojio je povijesnu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku, koja mu je omogućila i sportsku mirovinu u visini jedne hrvatske prosječne plaće. Četiri godine kasnije osvojio je u Ateni i olimpijsku broncu, a pod hrvatskom je zastavom između ostalog još osvojio srebro na SP-u te dva europska zlata.

Na nedavno održanoj Izvanrednoj izbornoj skupštini HDS-a, Nikolaj Pešalov prijavljen je kao kandidat Dizačkog kluba Split Matadura. Uostalom, poznato je kako je Pešalov splitski zet i da taj grad voli jednako kao i Sofiju.

No, usprkos njegovoj popularnosti i podršci koju je dobio uoči predstavljanja programa, Pešalov je u javnom glasovanju pobijedio s gustim 10:8 - što znači da je presudio doslovno jedan glas. Protukandidat mu je bio Damir Plosnić iz Dizačkog kluba Solin. Dodajmo tome kako je, nakon ostavke Wintona Afrića, Hrvatski dizački savez nekoliko mjeseci djelovao bez predsjednika.

'Nakon predstavljanja programa rada obaju kandidata i konstruktivne diskusije gotovo svih članova Skupštine, pristupilo se javnom glasovanju i članovi Skupštine HDS-a su odlučili, da ih do Izborne Skupštine HDS-a za nekih godinu i pol dana vodi Nikolaj Pešalov. Pešalov se zahvalio članovima Skupštine i dao je obećanje kako će na osnovu svog bogatog sportskog iskustva, učiniti sve da hrvatsko dizanje utega podigne na viši nivo', izvjestili su iz našeg Saveza.

Tako je legendarni 48-godišnji Pešalov, koji se skrasio u Splitu, okrenuo novu stranicu u svojoj karijeri. Znanje i iskustvo ima, a problemi koje je jedno vrijeme imao – kada je bio bez posla – su prošlost.

Nema sumnje kako će ovakva osoba, koja iza sebe ima pregršt osvojenih medalja uključujući i olimpijsko zlato, imati što reći. Nije nemoguće i da se angažira puno više nego se od jednog predsjednika očekuje. Uostalom, za sve što je u karijeri ostvario zaslužan je naporan rad i odricanje.