SAMO ZA TPORTAL

Nikola Jurčević oduševio odgovorom na pitanje o mogućim Dalićevim dilemama: Ako je onako zaustavio Mbappea...

30.03.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Mladi hrvatski nogometaš, 22-godišnji Josip Stanišić, u reprezentativnom je dresu debitirao u listopadu 2021. godine. Bio je i dio brončane reprezentacije na SP-u u Katru, a svojim je igrama impresionirao i bivšeg Vatrenog, Nikolu Jurčevića

Munjevito je išao Stanišićev uspon u minhenskom Bayernu. Odradio je nogometno školovanje u mlađim kategorijama bavarskog velikana, te još kao amater u travnju 2020. godine prvi put zaigrao za A momčad. Koji tjedna kasnije potpisao je profesionalni ugovor, da bi u prvoj sezoni odigrao 13 prvenstvenih utakmica. Možda bi ih bilo i više, no dobar dio te sezone bio je van stroja.

Ipak, u prvim nastupima za Bayern privukao je pažnju i izbornika Zlatka Dalića, koji ga je nagradio pozivom na dvoboje u kvalifikacijama za SP 2022., i debitirao je protiv Cipra u listopadu 2021. godine.

U lipnju prošle godine bio je dio momčadi koja je u utakmici Lige nacija pobijedila Francusku usred Pariza, a već tijekom te utakmice pokazao je da može igrati i protiv jednog od najboljih napadača svijeta u ovom trenutku, Kyliana Mbappéa.

Dakle, nije bilo dvojbe, da Hrvatska ima izuzetno potentnog igrača za desni bok.

'Ova je utakmica u Bursi bila još jedna odlična prilika za dokazivanje Josipu Stanišiću. I u njoj je dobio novi veliki plus. Vidi se da igra u velikom klubu kao što je Bayern. I vjerujte, u tom klubu ne bi bio da nije uistinu takav potencijal. Prema tome, ako je on igrač za Bayern, onda sigurno ima pravo biti i na Dalićevom popisu', jasan je 56-godišnji Nikola Jurčević, koji je tijekom svoje reprezentativne karijere znao igrati i na toj poziciji desnog bočnog.

'Neću reći ništa novog ako konstatiram da smo dobili igrača na kojeg ćemo moći godinama računati na desnom bočnom. No, koliko sam primijetio, Bayern ako igra s tri igrača u zadnjoj liniji, onda Stanišić ponekad igra i stopera, što mu je svakako od velike koristi, je očito onda može pokriti i dvije pozicije. Fizički je strašno moćan, koristan je i prema naprijed, jer vidjeli smo u Bursi da može i zna proći i do suparničkog 16-erca. S time da mu je defenziva puno jača strana od ofenzive'.

Za razliku od Juranovića, kojem je ofenziva jača od defenzive?

'Mislim da možemo tako nekako okvalificirati njihove jače, odnosno slabije strane. Iako i Juranović igra jako dobro u njemačkoj Bundesligi. Dakle, mislim da su ovo slatke brige za izbornika, odnosno da će moći birati igrače ovisno o suparniku'.

Dakle, dok ste vi bili u reprezentaciji, bili ste sličniji Juranoviću nego Stanišiću?

'(Ha, ha)... Da, jer ja sam ustvari bio napadač. A na desnom sam boku zaigrao spletom okolnosti, to jest da popunim mjesto. No, nije mi bilo teško'.

Dodao je Jurčević još par riječi o 22-godišnjem beku Bayerna.

'Evidentno je da je pun samopouzdanja. A kako i ne bi bio, jer evo nedavno je u Ligi prvaka, u okršaju Bayerna i PSG-a, još jednom sjajno zaustavio Mbappea. Dakle, ono iz Lige nacija nije bila slučajnost. A kada je igrač toliko pun samopouzdanja, onda može sve. I zato mu želim samo da igra što više, u kontinuitetu, a od toga će jako puno koristi imati i Hrvatska'.