VELIKI ZLATKO!

[FOTO] Izbornik Dalić nakon velike pobjede: Ne želim da imamo komfor, želim da svi mogu ući i donijeti prevagu

28.03.2023 u 23:40

Bionic
Reading

Dalić pobjedom stao uz bok svom učitelju Ćiri Blaževiću, a nakon slavlja u Bursi protiv Turske 0:2 u kvalifikacijama za Euro 2024 nije krio zadovoljstvo

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić dostigao je Miroslava Blaževića po broju utakmica na klupi "Vatrenih". Obojica su vodila nacionalnu vrstu po 72 puta.

Dalić je imenovan izbornikom hrvatske reprezentacije 7. listopada 2017. godine i do sada je na klupi "Vatrenih" ostvario 39 pobjeda, 15 remija i 18 poraza.

Nakon pobjede u 2. kolu kvalifikacija za Euro 2024. Dalić je izjavio:

'Lijepo je da smo taj rekord obilježili pobjedom. Prije svega ovo je pobjeda igrača. Čestitam im na igri. Pokazali smo snagu, karakter i motiv nakon onog nesretnog gola Walesa u zadnjoj sekundi', rekao je Dalić i nastavio sa hvalospjevima prema dečkima.

'Livaković je imao fantastične reakcije u kritičnim trenucima, posebno u prvom dijelu utakmice. Protiv Walesa nije bilo sreće, ali bili smo dobri. Danas smo igrali protiv kvalitetnog i motiviranog protivnika. Zabili smo dva gola i možemo biti sretni. Znate, nije lako doći pred 50 tisuća ljudi i pobijediti. Ovo nam je odlična priprema za Ligu nacija', kazao je izbornik pa pojasnio kako se odlučio za tri promjene u početnom sastavu (Stanišić, Barišić, Pašalić).

'Znali smo da su Turci opasni po desnoj strani. Stanišić je bio dobar i pravovremen, asistirao je za prvi gol. Pašalić odličan. Barišić je s Perišićem sjajno čuvao Undera.'

Konkurencija u reprezentaciji mu je jako važna:

'Ne želim da imamo komfor. Želim da svi mogu ući i donijeti prevagu. Imamo širok kadar od dvadesetak igrača i nitko se ne smije opustiti. Naš vezni red je imao svojih grešaka, mogli smo tu biti kažnjeni, ali, srećom, nismo primili gol.

Na kraju je morao reći nešto i o junaku pobjede Mateu Kovačiću:

'Kova kad zabije, uvijek zabije dva gola. Tako je bilo i protiv Portugala. Bio je sjajan i bilo ga je svugdje. Ovo je bio pravi Kovačić', zaključio je Dalić koji je na poslao i optimističnu poruku za završnicu Lige nacija.

'Neće biti pritiska, kao ni danas. Rekao sam dečkima da odigraju opuštenu utakmicu. Imamo mjesta za napredak i imamo kvalitetu. Možemo puno', rekao je nakon utakmice pred kamerama Nove TV hrvatski izbornik.

Nacionalnu momčad vodi pet i pol godina, a na klupi "Vatrenih" je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, te broncu u Katru četiri godine kasnije. Predvodit će reprezentaciju i na Final Fouru Lige nacija u lipnju iduće godine.

Blažević je reprezentaciju vodio od 1994. do 2000. godine ostvarivši 33 pobjede, 24 neodlučena ishoda i 15 poraza. "Vatrene" je predvodio do svjetske bronce 1998. u Francuskoj i četvrtfinala EURO-a 1996.

  • +104
Kvalifikacije za Euro 2024: Turska - Hrvatska, 28.3.2023. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec