Šokirali clipperse

Nikola Jokić i Denver napravili novo čudo i izbacili favorite za titulu; Srbin odigrao utakmicu kakva u povijesti NBA doigravanja još nikada nije viđena!

16.09.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Momčad Denver Nuggetsa napravila je u ovogodišenjem doigravanju NBA lige pravo čudo i igrat će u finalu Zapadne konferencije protiv Los Angeles Lakersa predvođenih LeBronom Jamesom. U sedmoj odlučujućoj utakmici nadigrali su favorizirane Los Angeles Clipperse 104:89, a junak utakmice bio je Srbin Nikola Jokić s nevjerojatnim triple-double učinkom

No, ono po čemu je ova momčad Denver Nuggetsa posebna jest činjenica kako su u obje serije doigravanja uspjeli su proći dalje iako su u obje gubili 1-3 u pobjedama (Utah i LA Clippers). Tako su postali prva momčad u povijesti NBA lige koja se u istom doigravanju vratila nakon 1-3 u seriji.

Denver su predvodili čudesni Srbin Nikola Jokić s novim triple-double učinkom od 16 koševa, 22 skoka i 13 asistencija te Kanađanin Jamal Murray koji je ubacio 40 koševa.

Protiv tako motiviranog i razigranog protivnika, koji je uz to igrao najbolju obranu ove sezone, favorizirani Los Angeles Clippersi nisu imali nikakve šanse.

Najbolji igrač Clippersa Kawhi Leonard nije imao svoju večer i bio je jako nervozan. Za 44 minute ubacio je svega 14 koševa uz jako loš šut iz igre 6-22. Jednako tako podbacio je i All-Star igrač Paul George koji je utakmicu završio sa 10 koševa uz šut iz igre 4-16.

Mladi hrvatski centar Ivica Zubac proveo je na terenu 14 minuta uz učinak od šest koševa i svega dva skoka.

Trener Clippersa Doc Rivers, koji je na sličan način ispao kada je bio trener Orlanda (tada ih je nakon vodstva 3-1 izbacio Detroit), tako je ispao veliki gubitnik ovog play-offa i pitanje je hoće li preživjeti na klupi kluba kojem je vlasnik ambiciozni milijarder Steve Ballmer.

Nakon utakmice dobro raspoloženi Nikola Jokić kratko rekao:

'Prije utakmice sam rekao kako će ovu momčad svi pamtiti što god da napravimo večeras. Nekim igračima je ovo posljednja godina s nama i ovo je posebna klapa. Borili smo se do kraja i pobijedili. Nitko nije mislio da ćemo doći ovdje, nitko nije vjerovao da ćemo pobijediti. Nitko nas nije želio vidjeti ovdje. Dokazali smo svima tko smo i što možemo. Slijede Lakersi, još jedan težak protivnik, igrat ćemo i idemo se zabaviti', kazao je Jokić koji je, uzgred rečeno, opet ispisao povijest NBA lige.

Nitko prije njega u cijeloj NBA povijesti nije ostvario triple-double učinak u sedmoj odlučujućoj utakmica, a da je imao 20 ili više skokova. To nije nikome prije Jokića uspjelo i nakon ove utakmice društvene mreže bile su prepune komentara na račun Jokića 'kako je trenutačno najbolji visoki čovjek NBA lige.'

Na kraju razgovora na terenu, na pitanje je li već spakirao kofere u oba navrata kada je njegov Denver gubio 3:1, sa smiješkom je kazao:

'Zašto bih se pakirao ako ne planiram ići negdje?'

Dodajmo kako je Miami poveo protiv Bostona s 1-0 u finalu Istoka, a u prvoj utakmici momčad s Floride je slavila 117:114 nakon dva produžetka. Slovenac Goran Dragić bio je najbolji igrač Miamia s 29 koševa, sedam skokova i četiri asistencije, a pomagali su mu Jay Crowder (22) i Jimmy Butler ( 20), a upravo je Butler postigao pobjedničku tricu 12 sekundi prije kraja produžetka. Veliki posao odradio je i Bam Adebayo (18) koji je u samoj završnici blokirao šut Jaysona Tatuma.

Kod Bostona je najefikasniji bio Tatum sa 30 koševa, 14 skokova, pet asistencija, tri blokade i dvije ukradene lopte, Marcus Smart je postigao 26 koševa, a Kemba Walker 19.

ZAPAD, POLUFINALE:

  • Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 104-89 - Ivica Zubac 6 poena, 2 skoka, šut 3-5 za 14 minuta igre (Denver ide dalje s 4-3)

ISTOK, FINALE

  • Boston Celtics - Miami Heat 114-117 (produžetak) (Miami vodi s 1-0)