EKSKLUZIVNO

Niko Kranjčar uoči okršaja protiv Engleza sjetio se gola kojim je šokirao Wembley, a otkrio nam i od kojeg igrača očekuje da bude važna Dalićeva prevaga

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac i jedan od posljednjih nogometnih romantičara, čiji su potezi oduševljavali sve, Niko Kranjčar, ušao je u trenerske vode, ali zasad samo kao pomoćnik Joeu Šimuniću u stožeru hrvatske U-19 reprezentacije

Ponosan 'kaj je Purger' ali i sretan što su ga u Splitu prihvatili kada su ga protjerali iz Dinama, Niko Kranjčar ostao je sinonim gospoštine, ali i jedan od posljednjih nogometnih romantičara, koji je jednim potezom znao diči stadion na noge. Nikad nije volio medijske istupe, no kako se je primio trenerskog posla, ali i kako se bliži velika utakmica Hrvatske na startu Eura, protiv nogometne velesile Engleske, ponosni sin nedavno preminule Dinamove legende, Zlatka Cice Kranjčara, ipak je pristao na intervju.

'Sa smjenom generacija, došlo je i do promjena u igračkom kadru, ali mladi koji dolaze, pokazuju puno potencijala i kvalitete i da se nude nova rješenja. Na velikim natjecanjima, kao što je ovaj Euro, sitnice i detalji donosit će razliku, ali uvjeren sam da ti detalji, uz malo sreće, mogu i nama donijeti puno zadovoljstva', rekao je u uvodu razgovora za tportal danas 36-godišnji Niko Kranjčar, koji je u dresu hrvatske nogometne reprezentacije odigrao 81 utakmicu i postigao 16 golova.

Iako je nakon prijateljskih utakmica protiv Armenije i Belgije bilo dosta skeptičnih, Niko Kranjčar se ne brine. Čak, dapače.

'Protiv Belgije, iako rezultat nije bio pozitivan, vidjeli smo način igre koji mi daje vjeru da možemo igrati protiv svakoga. Sastav našeg veznog reda ima takvu klasu da može igrati protiv bilo kojeg, i ne samo igrati, nego biti i bolji, od bilo kojeg na svijetu. Ja ne sumnjam, odnosno posebno se pouzdajem u Ivana Perišića, koji u toj zadnjoj trećini terena uvijek nosi prevagu'.

Od te prevage neće biti puno koristi, ako napadači neće prilike pretvarati u golove. Koga postaviti na napadačke pozicije?

'Što se 'špica' tiče, ne želim ništa previše sugerirati, jer izbornik Dalić je taj koji slaže momčad. No, siguran sam da je Bruno Petković u formi u kakvoj je bio u prvom dijelu kvalifikacija, kao protiv Slovačke i u još nekim utakmicama, da ne bi bilo apsolutno nikakve dileme, i tada bi bio idealna 'špica'. No, nažalost, u zadnje vrijeme nije imao takav kontinuitet, što je čak i razumljivo. S obzirom na to u kakvoj je formi, vjerujem da se i Andreja Kramarića može koristiti kao klasičnog napadača, ali samo ako on to želi, odnosno ovisno o tome što je dogovorio s izbornikom'.

Od srijede se na toj poziciji spominje i Ante Rebić?

'Naravno, i on svojim fizičkim predispozicijama i potencijalom, brzinom i snagom, može odigrati tu ulogu. No, meni se sviđa kako i Mario Pašalić odnosno Nikola Vlašić dolaze u završnicu, tako da se ja ne bojim za rezultat'.

Kakvom se rezultatu možemo nadati, jer nakon SP-a u Rusiji, očekivanja su visoka?

'Za početak, treba proći skupinu, a vjerujem da smo favoriti za jedno od tih mjesta. To je u stvari i osnovni zadatak, a da bi ga realizirala, reprezentaciji veliku podršku trebaju pružiti svi'.

Vi ste svojim golom 2007. godine pokrenuli 'lavinu' na Wembleyju, u kojoj ste i upisali pobjedu 3:2 te Englezima zatvorili vrata Eura.

'Ha, ha.. Jesam, ali uz Carsonovu asistenciju. No, da, sretan sam zbog tog gola i pobjede koju smo ostvarili, jer i ta je generacija pokazala veliku kvalitetu'.

Prema informacijama koje dolaze iz Engleske, dojam je da se našu reprezentaciju opet podcjenjuje? Ili je to samo folklor otočkih medija?

'Mislim da je to više do medija, odnosno da engleski igrači ne pristupaju tako. Osim toga, svi se jako dobro sjećaju kako su prošli u Rusiji. Istina je da se sada imaju čime hrabriti, jer imaju dobru generaciju. Međutim, sada će i Englezi biti pod velikim pritiskom, jer mnogi ih vide kao jednog od favorita. No, vidjet ćemo kako će se nositi s time svime'.

I za kraj, iza vas su prve trenerske akcije. Kako vam se dopalo?

'Pa, zasad je sve OK, idem korak po korak, iako znam da je trenerski posao vrlo zahtjevan', završio je Niko Kranjčar.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal