nakon dvomjesečne pauze

Nije moglo bolje; nogometna uzbuđenja u Njemačkoj kreću velikim derbijem koji bi mogao prekrojiti Bundesligu

16.05.2020 u 08:45

Bionic
Reading

Zbog pandemije koronavirusa gotovo sve lige, izuzev bjeloruske, u Europi su prekinute. No, situacija se polako vraća u normalu, a Nijemci su prvi koji su dobili dozvolu za nastavak natjecanja u svom prvenstvu. I već danas, tj. ove subote, od 15.30 sati igra se jedan od najvećih derbija, Borussije Dortmund i Schalkea

Velikim Ruhrskim derbijem između Borussije Dortmund i Schalkea nastavlja se njemačko prvenstvo prekinuto u ožujku zbog pandemije koronavirusa, a njemačka Bundesliga će tako postati prva velika liga u svijetu koja će ponovno krenuti s natjecanjem od izbijanja krize i to bez navijača na stadionima.

Naravno, nakon dvomjesečne pauze, svi su sretni što se nogomet vraća na male ekrane, ali sigurni smo da u Dortmundu, ali i Gelsenkirchenu nisu željeli baš ovako težak ispit odmah na startu.

Jer kada je derbi u pitanju, bez obzira što nema navijača, pritisak je velik. A sada pogotovo. Jer Borussia je u utrci za vodećim Bayernom, koji ima četiri boda više, te bilo kakav kiks protiv susjeda, lako bi okončao ovu jurnjavu za naslovom prvaka.

Ni Schalkeu nije jednostavno. Jer osim što je klub u velikim financijskim problemima, 'plavi' se nadaju da će uspjeti zadržati mjesto koje ih vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Ali, najbliži pratitelji pušu im za vrat i zaostaju samo jedan bod. dakle, i oni su pod rezultatskim pritiskom.

Osim Borussije Dortmund i Schalkea u subotu su u 15,30 sati na rasporedu preostale utakmice 26. kola između Leipziga i Freiburga, Hoffenheima i Herthe, Fortune iz Düsseldorfa i Paderborna te Augsburga i Wolfsburga, dok u 18,30 igraju Eintracht i Borussia M'gladbach.

U nedjelju 17. svibnja na rasporedu su utakmice između Kölna i Mainza 05, Union Berlina i minhenskog Bayerna, dok se zadnja utakmica 26. kola igra u ponedjeljak između Werdera i Bayer Leverkusena u 20,30 sati.

Klubovi su prije nastavka morali proći obaveznu sedmodnevnu izolaciju nakon testiranja na novi koronavirus.

Izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge je izjavio da očekuje da će Bundesligu, s obzirom da će biti jedina liga na TV-u, pratiti oko milijardu ljudi.

Liga očajnički želi završiti sezonu do 30. lipnja iz ugovornih razloga i svjesna je rizika od nove suspenzije ako među igračima bude pozitivnih slučajeva virusa. Strogi zdravstveni propisi znače da će se sve utakmice igrati na praznim stadionima sa oko 300 službenika na i oko arena.

Za igrače su uvedena stroga pravila ponašanja na terenu, rečeno im je da ne pljuju, slave u grupama ili dodiruju ruke suigrača. Momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i momčadsko fotografiranje. Svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske, a između svake od osoba će morati biti jedno prazno mjesto.

Osim toga, kako je Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), tijelo koje je nadležno za pravila nogometne igre, objavio da organizatori natjecanja sada mogu dopustiti timovima da izvrše pet izmjena tijekom utakmice i šestu u slučaju da se igraju produžeci, Bundesliga će biti prva od važnijih liga koje će implementirati to pravilo.

Savez je također objavio da će ove sezone važiti i pravilo o ispadanju iz Prve i Druge lige, kao i da prvenstva mogu biti produžena i nakon 30. lipnja.